"Блейд: Троица" - За създателите на филма

Дейвид Гойър (режисьор/сценарист/продуцент)

Реалността и фантазията рядко могат да бъдат съчетани в едно. Това обаче не се отнася за работата на Дейвид Гойър. Като голям почитател на комиксите, той си е спечелил репутацията на творец, пресъздаващ по неповторим начин фантастичните светове на супергероите във филми като поредицата “Блейд”, “Гарванът” и “Dark City”.

Гойър прави режисьорския си дебют с нещо съвсем различно – комедийният трилър “Зиг Заг”, в който вземат участие Уесли Снайпс, Джон Легуизамо и Оливър Плат. Сценарият е адаптиран от Гойър по едноименния роман на Ландън Наполеон.
Още по време на детството си, което прекарва в Ан Арбър, Мичиган, Дейвид Гойър расте с желанието да прави книжки с комикси. Той продава първия си сценарий на 22-годишна възраст, който в последствие става основа на трилъра “Смъртна присъда” с участието на Жан-Клод Ван Дам. Гойър пише скриптове за филми на ужасите, екшъни, а също се изявява като продуцент на “Мисия до Марс” и на телевизионния сериал “Лунатици”.

Големия пробив Гойър прави с “Блейд”, чийто сценарий е базиран на едноименния комикс за легендарния ловец на вампири. Филмът се превръща в един от най-големите хитове сред заглавията за супергерои.
В периода, когато създава света на Блейд, Гойър се включва и в работата по дългоочаквания от всички зрители “Batman Begins” на режисьора Кристофър Ноулан. Наскоро сценаристът подписа едногодишен договор с Уорнър Брос.

Гойър работи и за телевизията, като е изпълнителен продуцент на сериала на CBS с работно заглавие “Threshold”, като подготвя и научнофантастична поредица за атака на извънземни, на която ще бъде режисьор.

Питър Франкфурт (продуцент)

Освен на “Блейд”, Франкфурт е продуцент на “Juice” с участието на Тупак Шакур, и “Boys” с Уинона Райдър. Той е съосновател на водещата агенция за концепция на дизайна Imaginary Forces, чието участие е допринесло за успеха на заглавия като “Седем”, двете части на “Мъже в черно”, “Спайдърмен”.

Лин Харис (продуцент)

Последният филм, над който работи продуцентката, е романтичната драма “The Notebook”. В продължение на 10 години тя работи за New Line Cinema, като участва в създаването на “Седем” “Буги нощи”, “Легло от рози” “Симон”.
В момента е вицепрезидент на продуцентската дейност на Уорнър Брос.

Гейбриъл Берищайн (оператор)

Освен “Блейд 2” и “Специален отряд”, сред последните филми на Берищайн е трилърът “Предизвестена смърт 2”.
Берищайн е роден в Мексико. Негов баща е известният актьор Луис Берищайн, чийто последен филм е шедьовърът на Луис Бунюел “Exterminating Angel”.
Берищайн се премества в Европа, където работи в областта на документалното кино и се занимава с политически, социални и екологични въпроси. В Англия посещава престижното Национално училище за филми и телевизия.    
През 1987 г. операторът получава “Сребърна мечка” за работата си върху “Carvaggio”. Сред другите заглавия, заснети от него, са “Долорес Клейбърн”, “K2” и “Aria”. През 1991 г. се мести в Лос Анжелос, където живее и сега.

Крис Горак (дизайнер на продукция)

Последните проекти с участието на Крис Горак са “Lords of Dogtown”, “The Clearning” и минисериала “Taken”. В творческия си път той е имал щастието да работи с едни от най-големите имена във филмовата индустрия; бил е арт директор на “Специален доклад” и “Боен клуб”. Крис има магистърска степен по архитектура. Изкачил е цялата стълбица в йерархията на своята професия, започвайки кариерата си като асистент и илюстратор.  

Хауърд Смит (редактор)

В списъка от филмови заглавия, над които е работил Хауърд Смит, са “Ускорение”, “Сони”, “Върхът на Данте”, “Гленгъри Глен Рос”, “Светецът от Форт Вашингтон”, “Странни дни”, “Точка на пречупване”, “Бездната” и много други. Бил е оператор на няколко филма.

Лора Джийн Шанън (дизайнер на костюмите)

Сред последните проекти с нейно участие е касовият хит “Елф”. Костюмите от него са изложени в Академията за филмово изкуство и наука в експозицията “50 дизайнера, 50 костюма”. Работата й е тясно свързана с независимото кино.
Кариерата й започва през 1991 г., когато работи като асистент на дизайнера на костюмите в “Усещане за жена”.
Днес тя живее в Ню Йорк с любимото си куче Хънтър.  

Рамин Джауади (композитор)

Рамин Джауади започва музикалната си кариера като китарист на няколко немски групи. През 1995 г. той решава да се премести в САЩ, за да получи бакалавърска степен по филмова музика и китара в престижния музикален колеж Бъркли. След като се премества в Калифорния през 2000 г. и се присъединява към Media Ventures, той работи върху филми като “Карибски пирати” и “Невъзможно твой”.

RZA (композитор)

RZA е сърцето, душата и мозъкът на единствената истинска рап-група на нашето време - Wu-Tang Clan. Той е работил с изпълнители като Снууп Дог, U2 и Бьорк. Той създава прецедент в музикалната индустрия, като успява да се пребори всеки член на групата да има възможност да се договаря самостоятелно с компании, различни от тази, с която групата има подписан договор.

Музикантът е самоук талант в много области, като например философия и бойни изкуства. Той може да цитира наизуст Библията, Корана и Сън Дзу. През 1999 г. той беше първият рапър в света, който изнесе концерт в 1500-годишния манастир Шаолин в Китай. През следващата година той написва музиката за филма “Дух куче”.

За феновете на неговата музика, това не е изненада, защото принципно неговите творби са “филмови” по характера си. Ти не просто слушаш песните на групата му, а ги виждаш. Музикантът има специални интереси в областта на режисурата, като започва с видеоклипове и дори вече има зад гърба си няколко кунг-фу филма.

Негово дело са мелодиите в двете части на “Kill Bill”. Изявявал се е като актьор в “Дух Куче”и “Страшен филм 3”.
Copyright © 2024 Dir.bg.