За актьорския състав

За актьорския съставКиану Рийвс (Джон Константин) е един от най-успешните и най-търсените холивудски актьори. Неговата отдаденост на професията е всеизвестна сред колегите му, като тя се отразява както на избора му на роли, така и на превъплъщенията му на екрана. През есента на 2005 г. публиката ще може да го види в адаптацията на “A Scanner Darkly” на режисьора Ричард Линклейтър, където ще си партнира с Робърт Дауни Джуниър, Уди Харелсън и Уинона Райдър. Зрителите очакват и независимия “Thumbsucker” на режисьора Майк Милс, другите роли в който се изпълняват от Тилда Суинтън, Винсент Д`Онофрио, Винс Вон и Бенджамин Брат.

През 2003 г. Рийвс превзe екрана с дългоочаквания “Матрицата: революции”, последната част на едноименната трилогия. Ролята му в романтичната комедия “Невъзможно твой”, където си партнира с Джак Никълсън и Даян Кийтън, също печели възхищението на публиката. Актьорът получава международно признание за участието си в суперекшъна на Ян Де Бонт “Скорост”. Сред другите заглавия, в които можем да видим Киану Рийвс, са “Твърда игра”, “Дарбата”, “Аматьорите”, “Адвокат на дявола”, с Ал Пачино и Чарлийз Терон, “Малкият Буда” на Бернардо Бертолучи, “Дракула” на Брам Стокър, “Мой личен Айдахо”, “Много шум за нищо”, “Критична точка”.

Рийвс е роден в Бейрут, Ливан, и израства в Торонто, където участва в множество театрални постановки и телевизионни продукции, преди да се премести в Лос Анжелос. Една от първите му роли е в “River’s Edge” на Тим Хънтър. През 1988 г. участва в шедьовъра “Опасни връзки”, в престижната компания на Глен Клоуз, Джон Малкович и Мишел Пфайфър. След това е част от актьорския състав на изключително популярната комедия “Bill & Ted’s Excellent Adventure”, както и от нейното продължение “Bill & Ted’s Bogus Journey”. Първото му участие в главна роля в романтична комедия е в “Tune in Tomorrow”, заедно с Барбара Хърши и Питър Фолк.

Киану Рийвс е звездата и в трилъра “Джони Мнемоник”, “Верижна реакция”, черната комедия “Да почувстваш Минесота” с Камеран Диаз.

Рейчъл Уайз (Анджела Додсън/Изабел) си партнира за втори път с Киану Рийвс, след екшъна “Верижна реакция” от 1996 г. Последните години са много натоварени за актрисата. В момента тя е в процес на работа върху “The Fountain” заедно с Хю Джакман. През 2003 г. Уайз партнира на Джон Кюсак в “Присъда за продан”, в който участват още Дъстин Хофман и Джин Хекман. През 2002 г. ролята й в “Маркъс” донесе широко признание на таланта й. Въпреки това зрителите я свързват най-вече с образа на египтоложката Евелин от “Мумията” и “Мумията се завръща”. Сред другите й участия се открояват заглавия като “Враг пред портата” на режисьора Жан-Жак Ано с участието на Джъд Лоу и Джозеф Файнс,  “Роден от вълните” с Винсент Перес и “Открадната красота” на Бернардо Бертолучи.

Уайз започва актьорската си кариера в лондонския театър, докато учи в Кеймбридж. Още тогава талантът й е забелязан и този период от кариерата й е белязан с множество театрални отличия. Наскоро тя се завърна на сцената на Уест Енд в пиесата на Нийл Ла Бут “The Shape of Things”, за която получи чудесни отзиви. Тя изпълнява и главната роля във филмовата версия на постановката.

Шая Лабьоф (Час) бързо се утвърди като един от най-търсените холивудски актьори. Наскоро той приключи снимките в “The Greatest Game Ever Played”, режисиран от Бил Пакстън. Сред последните му изяви е ролята му в “Аз, роботът”, в който видяхме и Уил Смит, както и тази в “Ангелите на Чарли: газ до дупка”.

През 2003 г. Лабьоф дебютира на големия екран в “Holes” с Джон Войт и Сигърни Уивър. През същата година получава награда Еми за превъплъщението си в детския сериал сериала “Even Stevens”. В момента актьорът живее в Калифорния със семейството си.

Тилда Суинтън (Гавраил) е позната с многостранния си талант и неповторимото си екранно присъствие. Тя също е част от екипа на независимия “Thumbsucker”, в който ще видим още Киану Рийвс, Винсент Д`Онофрио и Винс Вон. Миналата година тя участва в мистерията “Младият Адам” заедно с Юън Макгрегър. Преди това Суинтън се снима в “Адаптация”, “Ванила Скай”, “Плажът, “Цената на мълчанието” и др.

Актрисата завършва университета в Кеймбридж и бързо започва да налага името си в театралните среди, особено след като се присъединява към Кралската Шекспирова трупа. Още тогава тя често изпълнява мъжки роли, като например тази на Моцарт в “Моцарт и Салиери” на Пушкин. Актрисата си е сътрудничила общо 7 пъти с режисьора Дерек Джарман. През 1992 г. Суинтън получава международно признание за превъплъщението си в смелата адаптация по романа на Вирджиния Улф “Орландо”, направена от Сали Потър.

През 1995 г. тя е част от изложбена експозиция, наречена “The Maybe”. Актрисата лежи неподвижно в продължение на 8 часа дневно в стъклена кутия и като жив експонат е видяна от десетки хиляди хора в Лондон и Рим. Желанието й е да продължи изложбения тур и в други големи градове по света.

През 2005 г. Тилда Суинтън ще изпълни превърналата се в икона роля на Бялата вещица в “Лъвът, вещицата и гардеробът” под режисурата на Андрю Адамсън. Друго нейно предстоящо участие е в “The Man From London” на унгарския творец Бела Тар.

Прут Тейлър Винс (отец Хенеси) е един от най-активните представители на актьорската гилдия. Разностранната му професионална биография включва участия във филми от всички жанрове – от екшъна и ужасите до драмата, като е работил с едни от най-уважаваните и талантливи режисьори на нашето време. Зрителите скоро го видяха в криминалната драма “Чудовище”, в която партнира на спечелилата Оскар за тази си роля Чарлийз Терон. Сред другите заглавия с негово участие могат да бъдат посочени “В капан” отново с Чарлийз Терон и Кевин Бейкън, “Симон” с Ал Пачино, “13 луни” със Стив Бушеми.

Винс прави първия си пробив в киното, когато Алън Паркър му предлага малка роля в “Ангелско сърце”. Следват “Мисисипи в пламъци”  и “Ела да видиш рая”. Актьорът може да бъде видян още в “Родени убийци” и “JFK” на Оливър Стоун, “Доктор Дулитъл”, “Диво сърце” на Дейвид Линч.

През 1995 г. Винс печели награда Еми за драмата “Murder One”. Сред телевизионните сериали, в които се е снимал, са “Досиетата Х”, “Болница Чикаго Хоуп” и “Маями Вайс”.

Джимон Хонсу (Миднайт) бе номиниран за Оскар за превъплъщението си в Матео в имигрантската драма “В Америка”. В момента той участва в снимките на “Островът”, а през пролетта ще го видим в комедията “Beauty Shop”.

През 2003 г. той участва в “Лара Крофт: люлката на живота”, но една от ролите, с която неизменно го свързва публиката, е тази в “Гладиатор”. През 1997 г. актьорът е номиниран за Златен глобус за изпълнението си в “Амистад” на Стивън Спилбърг.

Хонсу е роден в Бенин, Западна Африка. На 13-годишна възраст се премества в Париж. На 22 г. става модел на дизайнера Тиери Мюглер и започва да работи с едни от най-известните музиканти в този момент, участвайки в множество видеоклипове. След това амбициозният младеж се мести в Лос Анжелос, научава английски и се ориентира към актьорска кариера. Първата му роля е в популярната младежка поредица “Бевърли Хилс 90210”, след което се снима и в “Спешно отделение”. Истинската му кариера започва след участието му във видеоклипа на Джанет Джексън “Love Will Never Do Without You”, където бива забелязан от няколко агенти и кастинг специалисти в Холивуд.

Гевин Росдейл (Балтазар) e постигнал международен успех най-вече като вокалист на рок-бандата Bush. Частието му в “Константин” е най-значимото му присъствие на екрана досега.
Групата Bush е формирана през 1992 г. в Лондон. Дебютният албум, Sixteen Stone, излиза през 1994 г. До момента бандата е издала 4 албума, като общите им продажби са над 15 милиона копия.

През 2002 г. Родсейл издава първия си соло-сингъл “Адреналин”, написан специално за “Трите хикса” с Вин Дизел.

Питър Стормаре (Сатаната) също е сред актьортие, които бяха изключително заети през миналата година. Наскоро той приключи работата си върху “Братя Грим” на Тери Гилиъм, а преди това – върху “Birth” с Никол Кидман и Лорън Бакол.
Актьорът е познат на публиката най-вече с ролята си в “Лоши момчета 2”, в който се вихри тандемът Уил Смит – Мартин Лоурънс. През 2002 г. той се снима в 7 филма, сред които са “Смокинг”, “Специален доклад”, “Опасна комбина”, “13 луни”.

Огромният списък от заглавия, в които участва Стормаре, включва “Шоколад” на Ласе Халстрьом, “Танцьорка в мрака” на Ларс фон Трир, “Хотел за милион долара” на Вим Вендерс, “8 милиметра”, “Армагедон”, “Големият Лебовски” и “Фарго” на братя Коен, “Изгубеният свят: Джурасик парк”

Актьрът започва професионалното си развитие на сцената на Кралския национален театър в родната му Швеция. Превъплъщението му в “Хамлет” на американска сцена впечатлява критиците и публиката, от което следват предложенията за роли в американски филми.

Когато не е зает с филмови участия, Стормаре с удоволствие се завръща на театрълната сцена. През 1990 г. той дори става асоцииран арт-директор на Театър Globe в Токио, Япония. С новосформираната си група Blond From Fargo актьорът в момента записва първия си албум.
Copyright © 2024 Dir.bg.