За създателите на филма "Константин"

19.03.2001 г.
За създателите на филма Франсис Лорънс (режисьор) е направил някои от най-хубавите музикални видеоклипове, като е работил с едни от най-големите звезди в света на музиката. Почеркът му може да бъде разпознат безпогрешно в  “Cry Me A River” на Джъстин Тимбърлейк, “Suerte” на Шакира и др.

Той е работил с изключително широк кръг изпълнители, сред които се отличават имената на Бритни Спиърс, Джанет Джексън, Уил Смит, Аеросмит, Уайклиф Джин, Garbage. Говори се, че клипът към песента “Black Suits Coming” на Уил Смит от филма “Мъже в черно 2”, направен от него, е един от най-скъпите до настоящия момен.

Лорънс израства в Лос Анжелис и както повечето от връстниците си, се интересува от филми. В гимназията се записва във филмов кръжок, пише сценарии и снима свои филмчета. След завършването си започва да снима клипове за свой приятел, който притежава малка звукозаписна компания. Днес той е един от хората, постигнали успех, за какъвто дори не са мечтали.

Лорън Шулър Донър (продуцент) е един от най-успешните продуценти в Холивуд. Уменията й в професията са й позволили да работи с най-големите имена в бранша, сред които са Оливър Стоун, Брайън Сингър, Джоуел Шумахър, Джон Хюз. Общата печалба на филмите й до момента в световен мащаб е над 2 милиарда долара.

Миналата година беше много успешна за продуцираната от нея втора част на “X-men”. Сега тя работи върху третата част на поредицата, като и върху “The Secret Life of Bees”.  

Името й е свързано с касови заглавия като “Волният Уили”, “Жената ястреб” с участието на Матю Бродерик, Мишел Пфайфър и Рутгер Хауер, номинираният за Оскар и Златен глобус “Дейв”, “Имате поща”, “Всяка една неделя” и много други.

Продуцентката е лауреат на множество престижни награди, включително на тази на организацията “Лекари без граница” и на екологичната организация, оглавявана от Михаил Горбачов. В момента тя живее в Лос Анжелис заедно със съпруга си, режисьора Ричард Донър.

Бенджамин Мелникер (продуцент) има дългогодишен афинитет към комиксите. Заедно с колегата си Майкъл Ъслан участват във всички проекти за киното и телевизията, свързани с историята за Батман.

Следващият филм от кинопоредицата, “Batman Begins”, който се очаква от киноманите по целия филм, е режисиран от Кристофър Нолан, като в него участва цяло актьорско съзвездие – Крисчън Бейл, Морган Фрийман, Лиъм Нийсън, Кейти Холмс и Гари Олдман. Мелникер е изпълнителен продуцент и на “Жената-котка” с Хали Бери в главната роля.

Мелникер започва професионалното си развитие в MGM, като остава верен на компанията в продължение на повече от 30 години. Последният пост, който заема там, е Изпълнителен вицепрезидент и член на борда на директорите, както и Председател на Комитета за филмова селекция.

Този толкова продуктивен продуцент може да се похвали с големи успехи и в телевизията. Сред продуцираните от него проекти са детската поредица “Where on Earth is Carmen Sandiego?”, “Harmful Intent”, “Batman: The Animated Series”, “Fish Police”, “Swamp Thing”, “Dinosaucers”, както и “Three Sovereigns for Sister Sarah”, който е по истинската история на Салемския лов на вещици.

Майкъл Ъслан (продуцент), в тандем с Бенджамин Мелникер, е една от причините за появата на някои от най-известните филмови заглавия на нашето време. След “Константин”, Ъслан започна работа върху “Batman Begins” заедно с режисьора Кристофър Нолан.

Майкъл Ъслан е израснал с комиксите и всъщност се научава да чете именно от тях. Той преподава “комиксознание” в Университета в Индиана, като това е първата акредитация на тази специалност до момента и в допълнение е автор на учебника “Комиксите в Америка”. Талантливият писател успява да сбъдне мечата си и сам да създаде комикс поредици с главен герой Батман. Той е автор не само на редица анимационни поредици в печата, но и на множество научни трудове в тази област.

Ъслан също е удостоен с награда Еми за детската поредица “Where on Earth is Carmen Sandiego?”, както и с награда Ани за анимационния “Batman Beyond: Return of The Joker”. Телевизионната му дейност включва “Harmful Intent” и “Three Sovereigns for Sarah”.

В момента продуцентът работи по няколко проекта, включително върху филмовата версия на комикса “Шазам!” и “Way Of The Rat” в сътрудничество с Франк Дарабонт и Чък Ръсел.

Ъруин Щоф (продуцент) е част от екипите, създали едни от най-вълнуващите филмови заглавия, които зрителите по целия свят са имали щастието да видят. Сред последните филми, върху които е работил, е “Biker Boyz” с Лорънс Фишбърн.

Щоф е дългогодишен мениджър на Киану Рийвс и е работил върху повечето филми с негово участие, като “Твърда игра”, “Аматьорите”, “Матрицата”, “Адвокат на дявола”, “Да почувстваш Минесота”. Той е изпълнителен продуцент и на комедията “Остин Пауърс: шпионинът любовник”.

Лоренцо Ди Бонавентура (продуцент) е една от най-уважаваните личности в Холивуд и независимо от факта, че “Константин” е първият филм, на който е продуцент, създаването на филми не му е чуждо. Той започва професионалния си път в Columbia Pictures, а от 1989 г. вече е в Warner Bros., като се изкачва по цялата професионална стълбица и през 1996 г. вече е вицепрезидент на световната продукция на компанията.  В момента той участва в създаването на филма “Четири братя”.

Акива Голдсман (продуцент) е част от екипа, създал “Мистър и Мисис Смит”, с участието на Брад Пит и Анджелина Джоли, римейкът на класическата телевизионна комедия от 70-те “Старски и Хъч”, “Синята бездна” и др. Това лято той ще започне филмирането на нашумелия роман на Дан Браун “Шифърът на Леонардо”, който ще бъде режисиран от Рон Хауърд, а звездата в него е Том Ханкс. Негово дело е сценарият на “Аз, роботът” с участието на Уил Смит и на “The Cinderella Man” с Ръсел Кроу и Рене Зелуегър. През 2001 г. Голдсман е отличен с Оскар и Златен глобус за сценария на “Красив ум”. Сред написаните от него филмови текстове се отличават “Клиентът”, “Време да убиваш”, “Приложна магия”.

Джилбърт Адлър (изпълнителен продуцент) също е сред хората, създали комедията “Старски и Хъч” с Бен Стилър и Оуен Уилсън. Той е носител на множество награди, като се е изявявал сценарист, режисьор и продуцент на заглавия, сред които са “Призрачният кораб”, “Thirteen Ghosts, House on Haunted Hill”, “Demon Knight” и  “Bordello of Blood”.
Адлър развива активна дейност и в телевизията. Той е участвал в създаването на една от най-популярните телевизионни поредици – “Разкази от криптата”, като е част от екипа му в продължение на цели 5 години.

Майкъл Агилар (изпълнителен продуцент) е основател на Penn Station Entertainment, която бързо си печели репутацията на рай за младите сценаристи. В последните 6 години той управлява семейната компания на продуцентката Лорън Шулър Донър и съпруга й, режисьора Ричард Донър, като в този период наблюдава работата върху поредицата “Х-мен” и “Всяка една неделя”. Агилар е продуцент и на “Out Cold” на Touchstone и на адаптацията на книгата на Майкъл Крайтън “Timeline”.

Кевин Бродбин (сценарист) е роден в Ирландия и живее в Лондон, преди да се премести в Лос Анжелос, където започва кариерата на писател. Първият му сценарий е този на “Невидимият” с участието на Стивън Сегал. Негов е и текстът на “Mindhunters”.
Франк Капело (сценарист) се е изявявал в различни качества през годините във филмовата индустрия – бил е сценарист, режисьор, дори консултант по специалните ефекти на различни заглавия. Сред последните проекти, върху които работи, са “Timeline” на Ричард Донър и адаптацията по романа на Том Кланси “Rainbow Six”.

Първият сценарий на Капело, превърнал се във филм, е комедията “Suburban Commando” с участието на Хълк Хоган. Следва “Американски якуза”, в който Виго Мортенсен прави една от първите си роли и “Няма връщане назад”, на който Капело е и режисьор, а главната роля е поверена на изгряващата по онова време звезда Ръсел Кроу.

Професионалният път на Капело започва в телевизията, където се изявява в областта на ефектите. Той основава собствена компания във Флорида, която продуцира ефектите в над 300 телевизионни реклами. Той е част от екипите, работили върху специалните ефекти в “Червената планета” и “Флабър”.

Филип Русло (оператор) е награден с Оскар за филма на Робърт Редфорд “A River Runs Thru It”. Сред последните заглавия, заснети от него, е “Голяма риба” на Тим Бъртън, който спечели овациите на зрителите и критиката. В момента той работи по друг проект заедно с Тим Бъртън – очакваният с огромно нетърпение “Charlie and the Chocolate Factory”.

Роденият във Франция оператор е заснел още “Хенри и Джун”, за който е номиниран за Оскар, “Планетата на маймуните”, “Помни титаните”, “Народът срещу Лари Флинт”, “Мери Райли”, “Интервю с вампир”, “Съмърсби”.

Наоми Шоан (дизайнер на продукция) е работила върху “Плачът на слънцето” с Брус Уилис, но онова, което впечатлява режисьора Франсис Лорънс, е дизайнът на “Тренировъчен ден”, който също е нейно дело. Професионалният й почерк може да бъде забелязан и върху наградения с Оскар за най-добър филм през 1999 г. “Американски прелести”.

Константин” е третият проект на Шоан с участието на Киану Рийвс, като предишните са “Месец любов” и “Да почувстваш Минесота”.

Уейн Уорман (монтаж) е работил върху двете части на “Ангелите на Чарли”, както и върху драмата за Втората световна война “U571”, “Гражданско дело”, “Машина на времето”, “Последният мохикан”.

Брайън Тейлър (музика) е многократно награждаван композитор, диригент и автор на песни. Неговите мелодии звучат в “Преследваният” с Томи Лий Джоунс, “Timeline” на Ричард Донър, “Децата на Дюн”, “Last Call”, за който получава номинация за Еми, “Godsend” с участието на Робърт Де Ниро. Музикалните издания го определят като “най-талантливият композитор в Холивуд” и “бъдещето на филмовата музика”.

Последните заглавия, за които е създал музика, са “Папараци”, продуциран от Мел Гибсън и “The Final Cut” с Джим Кавийзъл и Робин Уилямс.

Клаус Баделт (музика) се премества през 1997 г. в Лос Анжелис от родната си Германия и до 2002 г. вече си е изградил репутацията на отличен специалист в областта, в която работи. Негова е музиката към “Карибски пирати”, “Фермата”, “Първично”, “Нед Кели”, “Жената-котка”.

Луис Фрогли (дизайнер на костюмите) демонстрира неповторимия си талант в света на киното и телевизията повече от 20 години. Нейно дело са костюмите в “Мъж под прицел” с участието на Дензъл Уошингтън, “Шпионски игри”, “Трафик” “Стигмата”, “Щатски шерифи”, “Скорост 2”, “Извънредно решение” и др.

Дизайнерката започва кариерата си в Европа, и по-специално Париж и Лондон, където работи за множество компании, сред които и RSA. Понастоящем тя е част от екипите на “Syriana” и “Skeleton Key”.
Copyright © 2024 Dir.bg.