Модерен Геноцид

Модерен ГеноцидКонфликтът в Руанда през 1994 година маркира една от най-кървавите глави в скорошната Африканска история. Допълнителен трагизъм към това събития привнася и фактът, че по-голямата част то света избра да игнорира този конфликт...Макар че спорадична информация за “племенни войни” можеше да бъде намерена в световните информационни агенции, истинският ужас на конфликта, вместо да предизвика гнева на световната общественост, беше обрисуван като поредния “инцидент в Третия свят”, незаслужаващ съществено внимание.

В продължение на 100 дни, почти 1 000 000 души са убити в Руанда. По улиците в столицата Кигали текат червени реки от кръв, но никой не изпраща помощ. Не се случва никаква международна интервенция в Руанда, не е изпратена никаква международна помощ. Екстремистите Хуту избиват свойте съседи Тутси и всички обикновени Хуту, който се противопоставят на това зловещо деяние, а светът не направи нищо по въпроса...

“В последвалите 10 години политици от целия свят посетиха Руанда в търсене на прошка за тяхната пасивност и същите тези политици обещаха, че никога повече няма да допуснат подобно нещо”, казва Тери Джордж. “Но то се случва пак в Судан или Кого, или някое друго забравено от бога място. Места където хора като Пол и Татяна засрамват всички нас със смелостта и почтеността си.”

Войните винаги са били подходящо обстоятелство за появата на невероятен героизъм и върховни актове на добродетел от страна на най-обикновени хора. Руанда не прави изключение. Насред целия ужас, хаос и зверско насилие, един от многото неподозирани герои е Пол Русесабагина, обикновен човек, който от любов и състрадание успява да спаси живота на 1268 души.

Тери Дожрдж отдавна е искал да направи филм в Африка, но историята на Пол Русесабагина е мотива, който най-накрая осъществява неговия проект. “Когато съ-сценаристът ми Киър Пиърсън ми представя тази невероятна история, аз веднага разбрах,че ще направя този филм. Отлетях за Белгия, където се срещнах с Пол и разучих историята на неговия живот. Как е станал хотелиер, как е минал през цялата верига докато е станал управител в “Хотел Мил Колин” в Кигали.”

Невероятната хуманност на историята успява да спечели продуцентът Алекс Хо, който се ангажира с осъществяването на проекта. “Това е история близка до моето сърце”, казва Хо. “История за обикновен мъж, който подтикнат от своята жена успява да използва всичките си качества, за да помогне на много хора, които дори не познава. Това е история за неговото израстване, за неговия личен път, който го прави един по-добър човек.”
Copyright © 2024 Dir.bg.