"Небесно царство" - реализирането на една мечта

Ридли Скот работи заедно със сценариста Уилям Монън върху проект с работно заглавие ТРИПОЛИ, когато започва да се прокрадва темата за кръстоносците и кръстоносните походи. “Тази епоха е богата на исторически събития. Но освен на исторически събития тези 200 години са богати на човешки съдби и различни типове човешко поведение.”

В ръцете на всепризнатия талантлив режисьор, красивата и правдива история на сценариста Монън се превръща във филм, участието в който е примамливо за не една звезда от световна величина. Джеръми Айранс коментира своя избор така – “Историята на филма има много паралели с днешния свят – отношенията между християни и мюсюлмани, техните намерения и действията им, както и съответните последствия. Тези минали събития имат своя отзвук в днешния свят.”

Скот подчертава, че въпреки историческите препратки, това не е документален филм, а историческите събития са основата, на която се развиват драматичните съдби на героите. “Историческата епоха, в която се развива действието на филма е време на мир и разбирателство – нещо което липсва в наше време. Стремежът ни е да покажем двете страни в правдива светлина.”

Монън отдавна проявява интерес към великата Латинска империя в Йерусалим и към управлението на крал Балдуин IV. “Това е период на равновесие между Кръстоносците и мюсюлманите. Съществува баланс на силите и културите. Взаимното уважение и стремежът към мир съществуват благодарение на усилията на крал Балдуин IV и Саладин, които потушават попълзновенията на противниците на мира и от двата лагера.

Монън се придържа към историческата истина, използвайки информация от първа ръка – преводни текстове на летописците от времето на кръстоносците. Неговите проучвания показват, че Крал Балдуин и Саладин постигат безпрецедентен мир, по време на който в Йерусалим мирно съжителстват представителите на три религии – християнство, мюсюлманство и юдаизъм. Скот с уважение говори за тези отминали времена – “Всеки е бил добре дошъл – можел е да почита своя Бог необезпокояван и да напусне града когато пожелае.”

В началото на филмовия разказ обстановката е точно такава - “Търговията се развива и хората живеят заедно” – описва Монън – “Латинската империя е просъществувала в условия на мир и разбирателство цели 100 години и само нещо толкова дребно – една грешка, причинена от алчност, амбиция и фанатизъм слага край на небесното царство.“
Copyright © 2024 Dir.bg.