За продукцията

За продукцията“Щастието компенсира със сила, липсата си на продължителност”

Робърт Фрос


Богата и емоционално завладяваща драма, “Любовна песен за Боби Лонг” е плод на труда и любовта на сценаристката й режисьор на филма Шейни Гейбъл. Вече утвърден творец на документални филми, тя прекарва 5 години в развиване и финансиране на проекта, отделяйки специално внимание на подбиране на идеалния креативен екип за нейния пълнометражен дебют. И когато настъпва първият снимачен ден тя е успяла да постигне нещо рядко за дебютант- подкрепата на звезди от ранга на Джон Траволта и Скарлет Йохансон, напълно отдаден екип от професионалисти и улиците на Ню Орлиънс като естествен атмосферен декор.

“За този материал Шейни е като Куентин Тарантино за ‘Криминале’ “, казва Джон Траволта, който играе главния герой Боби Лонг. “И двамата имат най-добрата визия за конкретния филм. Те знаят как трябва да изглеждат и звучат нещата, знаят какво са написали, защо са го написали и какъв е неговия смисъл.”

Скарлет Йохансон, която играе младата, но силна Пърси Уил, оценява силно способността на режисьорката да акцентира върху по-тихите и интимни моменти на нейната героиня. “Шейни не се опитва задължително да запълни всичко с думи, дори тихите моменти на нашите герои са не по-малко натоварени със смисъл от техните разговори. Тя е брилянтен сценарист, това което е написала е толкова красиво... А за един актьор това е много важно.”

Като истински източник на вдъхновение за написването на сценария Гейбъл посочва Ню Орлиънс.  Години по-рано, докато снимала документалния ANTHEM, тя минала през града и моментално усетила “визуално вдъхновение”. “Просто имаше толкова много места, който исках да снимам”, спомня си Гейбъл.

Въпреки успеха на документалния си проект, Гейбъл продължавала да търси подходящ материал за художествен филм. Тя споделя със свой приятел, музикантът Грейсън Капс, че иска да направи филм в Ню Орлиънс. Той скоро и предлага непубликуван материал на неговия баща Роналд Евърет Капс. Историята се развива в Ню Орлиънс и от нея се зародило ядрото на това, което по-късно се превърнало в сценария на “Любовна песен за Боби Лонг”.

“Има цели квартали в този град, които са на път да се превърнат в гета”, казва Гейбъл. “Исках историята да разказва за хора, различни от тези който срещаме всеки ден, хора на ръба, който по принцип гледаме да заобикаляме.” В лицето на Боби Лонг, алкохолизиран професор, изгубил връзка с предишния си свят и Пърси Уил, момиче без образование и родители, Гейбъл вижда възможността да изследва сложни и маргинални личности, които често са пренебрегвани от обществото.

“Дори и най-интелигентните от нас съдят другите”, казва Гейбъл. “Когато виждаме Пърси за първи път, тя живее в каравана. Когато виждаме Боби той изглежда отблъскващ, самоунищожаващ се алкохолик. Но всеки човек си има история, никой не е просто това, което изглежда. Исках да създам образи, които да могат лесно да бъдат отхвърлени на пръв поглед и после да развия историята, която показва техния път и, която ги прави по-близки и симпатични.”

Продуцентът Пол Милър среща Гейбъл почти веднага след като е написала черновата на сценария. Той остава много впечатлен от материала и веднага се заема с неговото реализиране. “Сценарият е много красиво написан”, казва Милър. “Той описва един магически свят, който повечето хора не виждат. Това е история за литература и любов, не задължително физическа, а любов на по-дълбоко ниво, любов между човешки същества.”
Copyright © 2024 Dir.bg.