"Аз съм Дейвид" - още за филма

Създаден по спечелилия международно признание едноименен роман на Ан Холм, “Аз съм Дейвид” е възхвала на непобедимия човешки дух, както и разказ за вълненията на едно дете, което за първи път вкусва живота с всичките му вълшебства и странности.

Когато историята започва, свободата е само мечта за Дейвид (Бен Тибър) – малко момче, което израства в трудов лагер през 50-те години на 20-ти век и което почти не познава външния свят, нито знае какво се е случило със семейството му. Единствените познания, които има, са от разказите на неговия покровител, лагерникът Йоханес.

Една нощ Дейвид успява да избяга, като преди това получава мистериозно писмо, както и заръката да отиде в Дания – място, за което чува за първи път. Разчитайки единствено на интуицията и смелостта си, той се изплъзва на охраната на лагера, прави смел опит да пресече границата и се скрива на товарен кораб, пътуващ към Италия. И това е само началото на неговото приключение.

В Италия Дейвид прави откритие, каквото не си е представял, че ще направи – той попада в свободна и мирна държава. Момчето няма представа как да се справи с този нов свят, защото единственият съвет, който някога е получавал, е да не се доверява на никого. Дейвид не разбира почти нищо около себе си – той не знае какво представляват парите, не може да борави с прибори за храна, дори не умее да се усмихва.

Трябва да започне де се учи да живее, като всеки следващ ден му носи нови страхове, но и нови вълнуващи удоволствия. Едно аристократично семейство му дава подслон и от щастие, че най-сетне има свой дом, Дейвид почти се отказва от идеята да стигне до Дания. Пътешествието обаче трябва да продължи. Преследван от своите спомени, той отива в Швейцария, където среща художничката Софи (Джоан Плоурайт). Това е жена, която се възстановява от собствената се трагедия и която, помагайки му да открие кой е всъщност, му посочва пътя към бъдещето.
Copyright © 2024 Dir.bg.