За продукцията

За продукциятаРискованото бягство от трудов лагер след Втората световна война се превръща в пътешествие, донесло промени на едно момче, което прекосява Европа в изпълнение на тайна мисия и му разкрива не само непознати неща, но и историята на собствения му произход. Носител на множество престижни награди по целия свят, филмът “Аз съм Дейвид” е забавление за цялото семейство, което е не само напрегнат трилър, но и разтърсващ драматичен разказ за несломимия дух и находчивостта на едно дете.

Докато Дейвид преминава през опасности и красиви преживявания, опознавайки прелестни места и непознати култури, той вижда, чува и усеща напълно нови, непознати до този момент неща. Той знае какво значи да бъдеш преследван, а сега ще разбере какво означава да се надяваш.

Историята на “Аз съм Дейвид” е създадена въз основа на романа на датската писателка Ан Холм от 1963 г., който наскоро беше издаден в САЩ под заглавието “На север към свободата”. Нарушавайки табутата, Холм е твърдо решена да напише вълнуващо произведение, което да заинтригува по-младите читатели, като в него засяга такива важни теми като войната, бежанците, значението на доверието и отговорностите, които носи със себе си свободата. Тя изгражда образа на Дейвид като умно момченце, което би могло да бъде като всеки друг свой връстник по света, ако не са ужасните обстоятелства, в чийто капан е попаднал.

В Дания книгата достига тираж 1 милион екземпляра, като е удостоена с множество награди. В САЩ романът също е посрещнат възторжено, а School Library Journal го нарича “един от най-хубавите детски романи, писани някога”.

За всички читатели, които са знаят историята още от деца, пътешествието на Дейвид е незабравимо преживяване. Това се отнася и за продуцентката Лорън Ливайн, която не може да се отърси от разказа за малкото момче, който е прочела още като дете. “Прочетох книгата, когато бях на 8 или 9 години и просто бях възхитена”, обяснява тя. “Както се случва с всички велики творби, аз бях погълната от нея и въпреки че Дейвид попадаше в ситуации, които дори не можех да си представя, аз се отъждествявах с него.

Разбирах нуждата му от сигурност, както и съпреживявах откриването на неща, които ние приемаме за даденост. Винаги ми се е искало книгата да бъде филмирана, защото смятам, че и деца, и възрастни, ще почувстват пътешествието на Дейвид като свое.”

Ливайн се впуска в преследване на дългогодишната си мечта, като привлича и партньора си в продуцентството Клайв Парсънс, който също мечтае историята да се превърне във филм от момента, в който съпругата му прочита романа на дъщерите им.

Двамата продуценти се обръщат към сценариста и режисьора Пол Фейг, познат на публиката най-вече с нашумялата телевизионна комедия “Freaks and Geeks”, който е силно заинтригуван от фабулата още от първия момент.

“Винаги са ме привличали истории за аутсайдери”, обяснява Фейг. “Freaks and Geeks” разказва за хора, които са отхвърлени от обществото. За мен главният герой в “Аз съм Дейвид” е тоталният аутсайдер – не знае кой е, откъде идва или какво е неговото място в света и открива отговорите на всички тези въпроси чрез поредица зашеметяващи събития. Да се опитам да пресъздам на екрана разказа за това момче беше огромно предизвикателство за мен”.

“Неведнъж съм изпитвал желание да направя филм за някой, който открива за първи път света и който се сблъсква с неща, които ние приемаме за част от действителността.

Много ми хареса именно този аспект на книгата, както и това как Дейвид трябва да се научи да се правя в непозната обстановка и да вярва в добрината на хората. Всички ние имаме склонността да възприемаме свободата като нещо напълно естествено, защото малко са онези сред нас, които действително са били подложени на несправедливости и преследвания.

Смятам, че е важно хора от различни възрасти и от различни места да осъзнаят, че понякога се налага да рискуваш всичко, за да стигнеш до свободата.”

Когато Лорън Ливайн започва работа с Фейг, тя е сигурна, че той е най-подходящият човек за адаптацията на романа. “Той изцяло вникна в книгата и знаех, че ще я превърне в убедителна драма”, казва тя. “Винаги съм смятала, че това трябва да бъде едно емоционално приключение за цялото семейство и той го чувстваше по същия начин. Бях сигурна, че, независимо от факта, че Дейвид живее в друго време и на друго място, Пол ще намери начин филмът да стигне до сърцата на днешните деца.”

За Фейг ключът към адаптирането на романа е в комбинацията между напрежението, създавано от бягството на едно момче, което иска да спаси живота си, и емоционалното въздействие на разказа. “Исках да съчетая приключенското начало с дълбокото преживяване на случващото се”, коментира Фейг. “По тази причина не исках да използвам разказвач във филма.

Вместо това желанието ми беше публиката изцяло да се съсредоточи върху Дейвид, да види света през неговите очи, да усети реакциите му, както и тяхната промяна. Исках зрителите да могат да прочетат мислите му, гледайки лицето му, вместо глас зад кадър да им обяснява какво изпитва момчето във всеки един момент.

Това се оказа най-сложният момент при писането на сценария, но в последствие именно това ми донесе най-голямо удовлетворение”.

За да избегне използването на субтитри за всяка отделна държава, която Дейвид посещава, Фейг му дава още един талант – способността бързо да схваща основните правила в различните езици и възможността да се адаптира към различните култури. “Имам чувството, че субтитрите дистанцират публиката от разказа”, обяснява Фейг. “Исках зрителите да се отпуснат, да се облегнат назад и изпитат онова, което самият Дейвид изпитва по време на пътешествието си, вместо да се взират непрестанно в долната част на екрана”.

След като Фейг завършва сценария, продуцентите го показват на Кари Гренат от Walden Media, който е силно впечатлен от комбинацията между напрегнатото действие и дълбоките емоции, подсилени с хумористични елементи и лирични детайли. “Беше ясно, че Пол е вложил цялата си душа в написаното”, отбелязва Гренат. “Естествено беше той да бъде и режисьор на този сериозен проект.”

Гренат продължава: “Мисля, че зрителите ще бъдат очаровани от “Аз съм Дейвид”. Това е филм, в който магията просто извира и се надявам, че децата и техните родители ще кажат: “Аз преживях едно невероятно приключение.”
Copyright © 2024 Dir.bg.