За романтичния образ на Зоро, излязъл от страниците на книжле от 1919 г.

За романтичния образ на Зоро, излязъл от страниците на книжле от 1919 г.Образът на Зоро е вълнувал всяко ново поколение от скромното си начало, започнало на страниците на едно книжле през 1919 г.

В продължение на пет десетилетия млади и стари по целия свят биват запленени от храбрия и галантен майстор на сабята, който се бори срещу неправдите и защитава слабите и потиснатите. "Маската на Зоро" използва за основа героя, създаден от Джонстън Маккъли - полицейски репортер, който в свободното си време пише популярни разкази.

Зоро (на испански "лисица") на Маккъли бил компилация от измисления английски герой Аленото цвете (Scarlet Pimpernel) и някои прочути с лоша слава истински личности като калифорнийския бандит Хоакин Муриета, борещ се срещу златотърсачите, нападащи мексиканските селища; Саломон Мария Симеон Пико - разбойник по пътищата, който бил отчасти злодей, отчасти Робин Худ; и Хосе Мария Авиля - бандит и пламенен мексикански революционер.

Зоро се появява за първи път в романа-сериал на Маккъли "Проклятието на Калистрано". Скоро след това отмъстителят с черната маска се превръща в екранна легенда, когато Дъглас Феърбанкс-баща изпълнява ролята му в немия филм от 1920 г. "Знакът на Зоро". Две десетилетия по-късно Тайрон Пауър играе главната роля в успешната нова версия на "Знакът на Зоро", в която участват и Базил Ратбоун и Линда Дарнъл.

Компанията "Republic Pictures" също използва героя в пет сериала по дванадесет епизода, започнали със "Zorro Rides Again" през 1937 г. През 1957 г. "Walt Disney" представя телевизионния сериал "Зоро" с участието на Гай Уилямс, който се превръща в едно от най-популярните телевизионни предавания в Златната епоха на телевизията.

През 1975 г. френският актьор Ален Делон се появява в ролята на прочутия маскиран майстор на сабята в още една адаптация за големия екран.

В едно очарователно завръщане към романтизма на стария свят и сюжетите на Стария Запад, олицетворявани от предишните появи на Зоро, "Маската на Зоро" бележи първата мащабна холивудска продукция за Зоро от 40 години насам. За да пренесе новия филм на екрана, компанията на Стивън Спилбърг "Amblin Entertainment" в сътрудничество с "TriStar Pictures" откупува правата от семейство Гъртс, което пък ги е закупило от Маккъли през 1950 г.

"Когато Уолтър Паркс и аз застанахме на кормилото на "Amblin", "Маската на Зоро" бе първият проект, върху който работихме със Стивън", казва изпълнителната продуцентка Лори Макдоналд. "Решихме, че най-добрият начин да представим Зоро ще бъде да не подражаваме на невинността на една по-ранна епоха, нито пък да правим съвършено нова, дръзка трактовка на образа, а по-скоро да отдадем почит към класическите и романтични елементи на историята."
Copyright © 2024 Dir.bg.