Укротяване на гнева” е чудесен филм. Той ще ви разсмее и ще ви разплаче.

“Укротяване на гнева” е чудесен филм. Той ще ви разсмее и ще ви разплаче.“Невероятно смешна човешка комедия, която успява да бъде едновременно забавна и завладяваща.”
Peter Travers, Rolling Stone


Укротяване на гнева” е чудесен филм. Той ще ви разсмее и ще ви разплаче.”
Larry King


“Чудесно е да видиш Кевин Костнър, който отново да е забавен и очарователен”
Karen Durbin, ELLE



ЗА ПРОДУКЦИЯТА


“Укрот яване на гнева” е много личен филм за автора и режисьора  Майк Биндър. Историята е основно вдъхновена от личния му опит на дете, израснало в семейство на разведени родители. Затова и филмът е резултат на неговото желание да изследва ефектът на гнева и други разрушителни емоции върху семейния живот.

“Когато бях дете, родителите ми се разведоха и майка ми преживя много тежък период, в продължение на години”, казва Биндър. “Затова и сценарият е един вид притча за нещата в живота на хората, заради които те изпитват гняв, често в продължение на години, само за да разберат по-късно, че нещата, които са мислели са правилни, са били грешни и обратното.”

“Когато за първи път прочетох сценария си помислих, че това е нещо страхотно- оригинално, истинско и забавно”, казва продуцентът Алекс Гартнър. “И това веднага си пролича в отзвука, който получихме от всички заели се с неговото реализиране. Наистина не мога да си спомня по-добри оценки от актьорите на който и да е проект, по който съм работил.”

Ангажирането на Майк Биндър към проекта нараства, когато той поема и ролята на режисьор, както и една от второстепенните роли. ‘Той е тройна заплаха- режисьор, актьор и сценарист”, казва Гартнър.

И макар всички да са съгласни, че сценарият на “Укротяване на гнева” е наистина отличен, за неговото пресъздаване на големия екран трябвало да се подберат подходящите актьори, които да му вдъхнат живот. И крайният резултат надхвърля и най-смелите им очаквания.

За централната роля на Тери, матриарха на клана Уолфмайер, Биндър избира трикратно номинираната за “Оскар” Джоан Алън, която познава от съвместната им работа по филма The Contender.

“Когато за първи път прочетох сценария, макар и да беше очевидно комедиен, веднага усетих острите и язвителни моменти, които го издигаха много над нивото на обикновената комедия”, казва Алън. “Знаех че целта на Майк е да направи един многопластов филм и това беше особено забавно, защото беше свързано с различните проявления на моята героиня. Един ден Тери е невероятно очарователна, после изведнъж става невероятен звяр, а на третия ден е готова да си изскубе косата от мъка и угризения. Това разбира се е невероятна възможност за един актьор.”

За известната предимно със силно драматичните си изпълнения във филми като “Никсън” и “Ледената буря” Джоан Алън, това е удобна възможност за експериментиране с комедийния диапазон на нейния талант.  

“Когато преди години работихме с Майк, му казах, че много бих искала да напише нещо, в което да участвам, и да бъде комедия. Така че смея да се лаская, че той е написал “Укротяване на гнева” за мен и аз наистина гледам на него като на комедия, в която забавното идва предимно от истинността на героите и ситуациите, защото в истинския живот има много хумор, при това черен.”

За не по-малко важната роля на Дани, мъжът, който ще се превърне от съсед, в любовника на Тери, Майк Биндър избира актьор, на който винаги се е възхищавал- Кевин Костнър.

“С Кевин се познавахме бегло и когато на една премиера той ме попита какво правя в момента, аз му казах, че работя по една комедия с Джоан Алън и за мое удоволствие, той се съгласи да прочете сценария”, казва Биндър.

Костнър моментално бил привлечен от остротата и оригиналността на сценария, както и от възможността да се прояви в различно амплоа.

“Дени е бил известен бейзболист, но той далеч не е стереотипния образ на бивш спортист, така както той е обрисуван в повечето филми. Той не е женкар, който постоянно се опитва да забие поредната жена, възползвайки се от бившата си слава. Напротив, Дени търси своя нов живот и просто иска да намери своето малко място, където би се вписал.”, коментира Костнър за своя образ.

Завършващият щрих към брилянтния актьорския ансамбъл са четирите млади актриси, които играят колоритните дъщери на Тери.:

Алиша Уит, играла във филми като “Ванила скай” и “Срок за влюбване”, е Хадли, най-голямата от сестрите, която открито обвинява майка си за това, че баща им ги е напуснал.

Кери Ръсел е позната от сериала “Фелисити”, а в момента снима с Том Круз за третата част на “Мисията невъзможна”. Тя поема ролята на Емили, “най-трагичната” от дъщерите, която е в непрекъснати конфронтация с майка си.

Ролята на пакостливата, но очарователна бунтарка Анди, е поверена на Ерика Кристенсен (“Трафик”)

Не на последно място е и Попай, най-младата от момичетата Уолфмайер, която е и разказвач на филма. За нея е избрана младата холивудска надежда Ивън Рейчъл Ууд, която вече предизвика възторга на критиката и беше номинирана за “Златен глобус” за ролята й в тинейджърската драма “Тринайсет”.

Кевин Костнър обобщава: “Мисля че това е филм, който ще издържи проверката на времето. Защото той е ориентиран към по-зрелите и мислещи хора, той показва техния живот. Смея да кажа, че “Укротяване на гнева” е в една категория с “Американски прелести”- филм, който е невероятно увлекателен и забавен, но те оставя силно впечатлен.”

ЗА АКТЬОРИТЕ

Джоан Алън
(Тери Уолфмайер)

Трикратно номинираната за “Оскар” Джоан Алън е една от най-търсените и уважавани актриси в момента. Сред последните й роли са “Превъзходството на Борн” с Мат Деймън; Notebook на Ник Касавитис с Джина Роуландс и Райън Гослинг, а за “Укротяване на гнева” мнозина критици предвиждат, че ще й донесе поредната номинация за “Оскар”.


Сред предстоящите й участия е фестивалният хит “Да” на Сали Потър,).


Първата си номинация за “Оскар” и “Златен глобус” печели с филма “The Contender”, където участват и Гари Олдмън и Крисчън Слейтър. Следват роли в “Плезънтвил”, “Ледената буря” на Анг Лий и в хитовия “Лице на заем” на Джон Ву.


През 1996 година отново е номинирана за “Оскар” за участието си в “Никсън” и получава награда от Националното общество на филмовите критици.


На следващата година идва и третата й номинация от Академията за ролята й в “Лов на вещици” с Дениъл Дей-Луис и Уинона Райдър.


Освен с филмовите си роли, Джоан Алън се е утвърдила и като невероятно успешна актриса на Бродуей, където е спечелила почти всички значими театрални награди, включително “Тони” за пиесата “Burn this”, където й партнира Джон Малкович .


Не на последно място, тя е номинирана и за награда “Еми” за ролята й в телевизионната продукция “Мъглите на Авалон” с Джулияна Маргулис и Анджелика Хюстън.



Кевин Костнър
(Дени)


В течение на кариерата си Кевин Костнър е изграл в разнообразни жанрове като комедия, драма и екшън. Сред най-популярните му филм са успехи като “Бул Дърам”, “Бодигард”, “Уайът Ърп” Field of Dreams, No Way Out и др.

Най-успешният му филм несъмнено е “Танцуващият с вълци”, който той продуцира, режисира и изпълнява главната роля. Филмът печели 7 награди “Оскар”, сред които “най-добър филм” и “най-добър режисьор”.

Сред другите му успехи се нареждат заглавия като “Джей Еф Кей”, “Недосегаемите” и “Робин Худ”.

През 2003 Кевин Костнър играе в  и режисира “Свободна територия” с Робърт Дювал и Анет Бенинг, който освен доброто си бокс офис представяне, печели и отлични рецензии.



ЗА СЪЗДАТЕЛИТЕ  НА ФИЛМА

Майк Биндър
(Сценарист/Режисьор)

Дебютният филм на Биндър е The Search for John Gissing с Алън Рикман и Жанин Гарафало, за който печели награда от фестивала в Сарасота през 2002.

Следва The Sex Monster, за който той е номиниран за най-добър актьор и режисьор от фестивала на Американските комедии в Аспен.

Сред предстоящите му проекти е Man About Town с Бен Афлек.


Алекс Гартнър
(Продуцент)

Алекс Гартнър е работил по филми от ранга на “Трафик”, “Неприлично предложение”, “Професия блондинка”, “Тънка червена линия”, “Доблестни мъже”, “Усещане за жена” и др.

Ричард Грейтрикс
(Оператор)

В богата кариера на Ричард Гейтрикс се нареждат филми като “Мисис Браун”. “Влюбеният Шекспир”, “Като рицарите” и др.

Дебора Скот
(Костюми)

Скот е работила по филми като “Специален доклад”, “Легенди за страстта”, “Жега” и “Титаник”, за който печели “Оскар”

Александър Деспла
(Композитор)

Печели световна известност с музиката си към филма “Момичето с перлената обица” за който е номиниран за “Златен глобус” и БАФТА.
Copyright © 2024 Dir.bg.