ПЕЩЕРАТА – изкуство имитиращо живота…

ПЕЩЕРАТА – изкуство имитиращо живота…Пещерата” може да изглежда само като продукт на въображението на сценаристите, но напълно нови екосистеми наистина са били откривани в дълбоките пещери, особено в Румъния. Една от най-известните е пещерата Мовила. Консултант на филма е известният румънски спелеолог и редактор на списание National Geographic д-р Кристи Ласку, който е присъствал и на откритието на пещерите Мовила. Той разказва: „Случаят с пещерите Мовила до известна степен прилича на този във филма „Пещерата”. Случи се в края на 1980-те, когато правителството искаше да построи голяма електроцентрала близо до Черно море. Моята задача беше да изследвам почвата, за да видя дали позволява задържането на основи с такива размери. В една от подземните пещери открихме сярна минерална вода, която бъкаше от всякакви странни безгръбначни.”

„Намерихме стотици форми на живот, а 35 от тях бяха идентифицирани като напълно нови и непознати дотогава на учените,” продължава Ласку. „Тези същества могат да се намерят само и единствено в онази пещера и най-вероятно са намерили убежище дълбоко в земните недра (където има топла минерална вода) по време на Ледената епоха и после са продължили да живеят там. Мой приятел учен установи, че даже ако планетата се унищожи от ядрена война и целият живот на повърхността изчезне, екосистемата от пещерите Мовила би оцеляла, тъй като не е зависима от слънчевата светлина и хранителните вещества на повърхността.”

„В пещерите Мовила за първи път е открита подземна екосистема, базирана на химиосинтезата в света. Сред откритите форми на живот е и отровна стоножка с размер 10 см, а в Югославия са открити земноводни големи цели 20 см. Е, никога не са намирани животни с размера на чудовищата от „Пещерата”, но... кой знае? На теория няма никакво ограничение в размера на съществата живеещи в този вид подземни екосистеми.”

Въпреки че филмът е фантастика, екипът се е постарал да направи всичко възможно най-достоверно, а за консултанти са наети най-добрите изследователи на подводни пещери.

Изборът на актьорите
Изборът на актьорския екип за филма е сложен. Актьорите трябвало не само да играят добре, но и да имат добра физическа подготовка за гмуркане, плуване, подводни снимки и катерене. Всички трябвало да преминат специален шестседмичен курс на обучение, за да се научат да се гмуркат със специални апарати, които преработват издишания въглероден диоксид отново в кислород.

Първи е избран Коул Хаузър за ролята на Джак. „Трябваше ни актьор, който да има качества на лидер,” казва продуцентът Лукези. „Джак е ръководител не само на водолазите, но и на цялата операция, така че това е най-трудната роля. Коул Хаузър притежаваше всички качества, които търсехме – прекрасен актьор, в много добра физическа форма и силата на характера му се усеща веднага.”

Хаузър разказва: „Никога не се бях подготвял толкова за роля в друг филм. На хората обикновено им трябват 15 години, за да научат това, което ние трябваше да усвоим само за 2 седмици. Преди да се включа гледах документални филми за пещери и бях просто изумен от това, което правят изследователите на пещери. Те са точно като астронавтите, само че на земята. Освен това, сам направих повечето си каскади и хич не беше лесно. Когато усещах, че е прекалено опасно, използвах каскадьор – например, като си нараних главата или като си изгорих миглите в едни пламъци.”
Вторият избран актьор е Морис Честнът – за ролята на Бюканън. „Морис е бил военен, освен това има невероятно излъчване,” казва режисьорът Брус Хънт.

„Бюканън отдавна работи с Джак, а двамата са и приятели,” разказва Честнът. „Не говори много, но е добър водач и поддържа реда в групата. Доста прилича на мен. Аз съм малко по-весел и отворен, но в някои ситуации също обичам да се усамотявам. Така че, част от мен живее в него.”

Еди Сибриан веднага пасва за ролята на брата на Джак, Тайлър. „Тайлър е авантюрист и често поема рискове без да мисли за последиците,” разсъждава Сибриан. “По време на събитията във филма той обаче пораства и накрая става мъж. Досега винаги Джак се е грижил за него, но в края ролите им се обръщат. Много е хубаво.”

За Сибриан многобройните тренировки  в подготовка за снимките са изключително забавни. „Започнаха ни със скално катерене, а аз никога преди не се бях катерил. И страшно се забавлявах, че даже ми и плащаха за това, защото беше част от работата. Катерихме се цели две седмици и половина и беше просто невероятно. После преминахме на гмуркане, понякога и в открито море, а накрая ни обучиха как да ползваме апаратите за преработка на въздуха. В света има най-много 10-15 души с разрешително да се гмуркат с такива апарати! За мен възможността да работя с тях беше просто изключителна.”

Ролята на Чарли първоначално е написана за мъж, но я грабва Пайпър Перабо и така се променя в роля за жена. Остава само мъжкото име. Пайпър също е подложена на изтощаващи тренировки. „Започнах да се катеря в Ню Йорк в зала, а после продължих в Л.А. и Ванкувър. Дотогава никога не се бях гмуркала, но поне бях тренирала катерене в университета. Освен това се занимавам с йога и това ми помогна в моментите, когато трябваше да пазя равновесие и да се изкривявам в странни пози, за да се захвана за някой минимален скален праг.”

Но Перабо е най-привлечена от вътрешната сила на героинята си. „Много силна роля за жена. А това, че е писана за мъж я прави още по-твърда. Много ми харесва това, че Чарли е част от екипа точно толкова, колкото и останалите и полът й няма значение.”

Рик Раванело изпълнява ролята на Бригс. „Бригс е много интересна личност. Освен това е много дисциплиниран и прям, определено човек, с когото би искал да работиш,” казва актьорът. „Преди шест години завърших курс по водолазно гмуркане. Затова, когато ми казаха, че във филма ще трябва да се гмуркам, имах самочувствието, че ще бъда неотразим. Но когато ни показаха екипировката, казаха ни какво ще трябва да правим и започнахме да тренираме, увереността ми се изпари яко дим. Отидох в Румъния очаквайки да видя няколко малки скали и много син екран, а когато ме разведоха из снимачните площадки, имаше огромни скали и басейни и пещери. Веднага разбрах, че си имам работа с нещо много специално. Налагаше се да прекарваме 10 до 12 часа в неопренов костюм, като почти непрекъснато бяхме във водата. А когато температурата на тялото ти падне само с един градус, започваш неконтролируемо да се тресеш. Тази роля беше едно невероятно физическо предизвикателство, но определено много се забавлявах по време на снимките.”

Ролята на Алекс Ким, операторът в групата, се изпълнява от Даниел Дей Ким. „Още с прочитането на сценария харесах историята,” разказва Ким. „А после се оказа, че има роля специално написана за американец от азиатски произход, което не се среща често. Обикновено за азиатците пишат роли с кунг-фу или нещо подобно. А тук ставаше въпрос просто за член на екипа и това много ми хареса.”

Когато му предлагат ролята, Ким снима сериала „Изгубени” в Хавай. Там той успява бързо да си извади сертификат за гмуркане и веднага се присъединява към екипа на филма.

Лина Хийди играе биоложката д-р Катрин Дженингс. Брус Хънт разказва: „Никак не беше лесно да намерим жена учен, която да изглежда достоверно, но и да е хубава. Но Лина се справи чудесно – красива е, но не по такъв начин, че да не повярваш, че може да е и умна. Освен това притежава някаква твърдост, която прави спускането й в пещерите напълно достоверно.”

Хийди вече притежава сертификат за гмуркане отпреди шест години.
За изпълнителния продуцент Ричард Райт, изборът на актьор за ролята на д-р Николай не бил труден. „Героят е румънец, затова най-добрият избор беше да наемем румънски актьор. Там вече нямаше две мнения, това просто трябваше да е Марсел Юрес.”

Марсел е очарован от възможността най-сетне да работи в родната си страна: „Беше прекрасно най-сетне да мога да спя в собственото си легло и да се видя със семейството си след дългия снимачен ден. След 1989 г. в Румъния изведнъж от 30, започна да се прави само 1 филм годишно. За да се снимам съм пътувал из целия свят. Прекрасно беше този да съм у дома.”

Последен към екипа се присъединява Киърън Дарси-Смит в ролята на Винсънт Строуд. „Строуд е техничарят на групата. Дотогава се бях гмуркал само с шнорхел в Австралия, но винаги ми се е искало да пробвам и по-дълбочинното гмуркане. Най-хубавото нещо на този филм е, че вече имам официален сертификат да го правя.”

Каскади и гмуркане
По време на снимките на филма, екипът прекарва под вода общо 3500 часа, а ако броим и тренировките, почти 4000 часа. Ричард Райт разказва: „Бяхме предвидили 8-9 седмици за подводни снимки и щеше да излезе прекалено скъпо да наемем професионалисти от Холивуд. Затова направихме точно обратното. Наехме хора, които са снимали документални филми за пещери.”

„Имахме късмет да попаднем на Уес Скайлс и Джил Хайнърт, който са едни от най-добрите изследователи на пещери в света. След като няколко дни наблюдавахме работата им, осъзнахме, че те са олицетворение на самите главни герои от филма – рискуват живота си не за пари, а заради страстта към изследването на пещери. Много често Джил казваше нещо по време на снимките и репликата се включваше в сценария.”

Гари Лукези потвърждава: „Джил Хайнърт оказа голямо влияние върху оформянето на нашите герои. Имат различни характери, но си приличат по това, че страшно обичат работата си.”
Copyright © 2024 Dir.bg.