Снимки в Румъния и Мексико

Снимки в Румъния и Мексико В Румъния има регистрирани повече от 12000 пещери и се предполага, че поне още толкова все още не са открити и изследвани. Румънският експерт спелеолог д-р Кристи Ласку разказва: “Всяка открита от нас пещера си има “досие”. Съществуват всякакви видове – ледникови, кухи, такива с археологически находки и даже такива, в които са били праисторически гробници. И продължаваме да откриваме нови и нови пещери. Наскоро бе открита най-дългата пещера в Румъния – цели 17 километра.”
Продуцентът Гари Лукези обяснява: “Букурещ е невероятно място. Снимахме в студиото Медия Про, което е строено по подобие на Парамаунт Пикчърс и има огромен потенциал. Хубавото беше, че разполагахме с цялото студио с площ 500 акра.”

Брус Хънт продължава: “Знаехме, че ако снимаме в истинска пещера, щяхме или да я съсипем или да застрашим актьорите и екипа на филма. В студиото поне имахме контрол над всичко, което правим.”

Продуцентът Ричард Райт избира Румъния и по други причини: “Качеството на произведените в Румъния продукции е добро, а цените са ниски. Там е не само наистина пълно с пещери, но и можехме да си го позволим финансово. Е, имаше и трудности - наложи се да построим изцяло огромен воден резервоар, в който да правим подводните снимки, както и множество декори около него – и всичко това само за 4 месеца! Никога нямаше да успеем да го направим в Лос Анжелис.”

Снимки в Мексико
След края на снимките, експертът изследовател на подводни пещери Джил Хайнърт и екипът й отпътуват за Юкатан в Мексико, за да направят най-зрелищните подводни снимки във филма. Тя разказва: “Резервоарът в Румъния предлагаше добра среда за снимки, защото беше контролирана, но му липсваше красотата на истинска пещера, която просто не може да бъде изкуствено пресъздадена. Затова накрая заснехме и истински подводни пещери в Юкатан. Те са едно от естествените чудеса на света. Снимахме на място наречено Скрити светове, което съм изследвала преди години и за мен е едно от най-красивите места на планетата. През 1998 г. Уес Скайлс снима там и част от филма JOURNEY INTO AMAZING CAVES (“Пътешествие из невероятни пещери”).”
“Използвахме специални апарати, трансформиращи въглеродния диоксид в кислород, за да не се изпускат мехурчета във водата, тъй като това намалява видимостта и затруднява снимките.”

“В снимките участваха най-добрите пещерни водолази в света,” продължава Хайнърт. “За нас беше чест да работим с тях, тъй като всички те имат постоянни ангажименти и са много заети. Събран заедно, екипът на филма е открил повече пещери по света отколкото който и да било друг.”

Снимачните площадки
Продуцентът Андрю Мейсън разказва: “Почти цялото студио беше пълно със снимачни площадки за “Пещерата”. И повечето от тях бяха пълни с вода. Наложи се да построим и няколко сгради, защото ни трябваха конструкции два пъти по-големи от всичко, с което разполагахме. Построихме и огромен басейн, в който да направим подводните снимки. Имахме късмет, че разполагаме с брилянтен художник като Пиер Луиджи Базиле, както и с цял екип румънци, италианци, германци и чехи, които направиха от декорите истински произведения на изкуството.”
За продуцента Ричард Райт най-големият проблем пък била водата: “Навсякъде имаше вода. Този филм се снима около, в и под вода, но как можехме да решим проблема със сигурността и едновременно с това да запазим добрия външен вид? Предизвикателството беше огромно – във водата можеш да се удавиш, а наличието на електричество наблизо правеше всичко още по-опасно. Освен това, тъй като пресъздавахме реки и водопади, някои водни резервоари бяха дълбоки цели 8 метра. Проблем беше и чистотата на водата -  доколко чиста трябва да бъде и може ли един ден да е мътна, а след 2 дни да е кристално бистра. Да не говорим за здравето на актьорите и екипа – дали нямаше да се разболеят от това, че непрекъснато са мокри? Да снимаш във вода значително усложнява снимките на един филм.”
Copyright © 2024 Dir.bg.