Любопитно за „Хари Потър и огненият бокал

09.12.2005 г.
Любопитно за „Хари Потър и огненият бокал”* Алфонсо Куарон бил първият режисьор, получил предложение да направи филма, но отказал, тъй като по това време още работел по „Хари Потър и затворникът от Азкабан” (2004).

* Над 3,000 момичета се явили на прослушването за ролята на Чо Чанг в Лондон на 7 февруари, 2004.

* Заснетите сцени със семейство Дърсли, както и с Моли Уийзъл, отпаднали от филма, заради липса на време.

* Майк Нюъл е първият британски режисьор на филм от поредицата.

* Техника за дигитално премахване на петната (използвана преди това в ТВ сериала „Отчаяни съпруги”) е приложена за отстраняване на кожни проблеми с някой от героите, след като се оказало, че гримът не върши добра работа при близките планове.

* Според слухове, които циркулират из Интнернет - и Роуан Аткинсън, и Джон Малкович са били предвидени за ролята на лорд Волдеморт. Но в тези слухове няма нищо вярно.

* Слуховете в Интерент, че за ролята на Виктор Крум, ще бъде избран шотландски актьор, спряха, след като продуцентите обявиха официално, че (както бе първоначалното им намерение), ролята ще играе българин. Вероятно слуховете бяха подхранени от това, че българинът бе открит в Лондон, а не в София, където бе проведен кастинга за световния
шампионат по куидич. Ролята получи Станислав Яневски, българин, който учи в Лондон.

* Майк Нюъл получи само $1 милион, за да режисира филма,(докато Крис Колъмбъс взе $10 милиона, плюс процент от приходите за „Хари Потър и философският камък (2001)).

* Подводните кадри с участието на актьорите-тийнейджъри позволявали наведнъж да се снима само по 15 секунди. След това водолази-спасители подавали на актьорите апарати със
сгъстен въздух, за да подишат, без да се налага да излизат на повърхността. Тези сцени са снимани в специално построен басейн, съоръжен със син екран за фон. Само Даниър Радклиф
прекарал общо 45 часа под водата.

* Вследствие на дългия престой под вода, на два пъти Радклиф страдал от ушни инфекции.

* Рок-групата на големия бал се състои предимно от членове на Пълп и Рейдиохед.

* Майк Нюъл се включил в сценична битка с един от близнаците - от една страна за да покаже какво иска от сцената с двамата близнаци, а от друга – за да разклати собствения си "прекалeно голям авторитет" ("Децата се обръщаха към мен със 'Сър'!"). Битката станала толкова разгорещена, че режисьорът счупил ребро.

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.