За кинематографистите на "Баща-мечта"

За кинематографистите на Режисьорът ДЕНИС ДЮГАН има зад гърба си внушителен списък от режисьорски успехи. Работил е не само за киното, но и за телевизията. Най-известен е с комедийния  си филм “Happy Gilmore” (1996), като освен че режисира този филм, Дюган и партнира на Адъм Сандлър. “Happy Gilmore” се превръща не само в кинохит, но и в събитие на видеопазара. След това заснима “Бевърли Хилс нинджа” с Крис Фарли. Филмът се изкачва на първо място в класациите и то още преди да е изминала и година от успеха на “Happy Gilmore”. Изключително добрият прием на двата филма превръща Дюган в единственият режисьор, който за
по-малко от единадесет месеца има два филма на върха на класациите. Сред останалите му творби са: “Problem Child” (1990) и “Мозъчни донори”. Дюган е режисьор и на доста ТВ продукции, сред които и епизоди от нашумелите сериали “Ally McBeal”, “Chicago Hope” и “NYPD Blue”. Своята кариера в света на киното Дюган започва като актьор. Сред ролите му се откроява тази на Клод Тинкър - най-добрия приятел на Том Джордаш (Ник Нолти) в сериала “Богат, беден”.
Операторът ТЕО ВАН ДЕ САНДЕ е роден в Тилбург, Холандия. Възпитаник е на Холандската академия за Филмово Изкуство. Завършва през 1970 г. и започва работа като оператор през 1972 г. Има в актива си повече от 40 игрални филма, 9 пълнометражни документални филма, 45 късометражни филма, множество сериали, музикални програми и огромен брой реклами. През 1982 г. и отново през 1987 г. е удостоен със “Златен телец” - награда за операторско майсторство и едно от най-престижнните отличия в Холандия. Сред последните му заснети в Холивуд филми са “Блейд”, “Вулкан” и “Секс игри”. Заснетият от него холандски филм “De aanslag” (1986, реж. Фонс Радемакерс) печели “Златен глобус” и “Оскар” за чуждоезичен филм”.
Copyright © 2024 Dir.bg.