"Походът на Императорите" - за продукцията

ЛЮК ЖАКЕ: "С малки крачки, под тежестта на безмилостната зимна буря, императорският пингвин напредва през обширният лабиринт от лед. Около него всичко е бяло. Всичко се променя постоянно.
Смелата птица никога не се отказва, преминавайки през привидно непреодолими препятствия. В тази земя, където нито едно друго живо същество не може да съществува, императорът продължава своят път към романтичната си среща.

Тъй като следва зимната миграция на императорските пингвини, “Походът на императорите” разказва една история  за странната и впечатляваща съдба на силни и емоционални характери. История, богата на смелост, любов, хумор и покъртителна скръб едновременно.

Моята цел беше да “извадя” от дълбокия лед историята, която никога до този момент не беше виждана от човека. Една необикновена, но въпреки това истинска история. Една история, която се повтаря всяка зима така, както е била от хиляди години. Но никога преди това не е имало човек, който да е бил свидетел. До преди по-малко от век императорските пингвини никога не са срещали човек. През 1950 г., когато първите временни изпитателни бази са създадени в Антарктика, научните изследвания за първи път започват за заместват оскъдните легенди за тези невероятни същества. Императорските пингвини и човекът никога не са съжителствали достатъчно дълго, за да може тези легенди да се развият и оформят. И затова те винаги са били странни и мистични същества, кръстостващи безкрайните ледени простори на Антарктика.

Имайки наум това, моето желание беше да покажа истинската история."

Никога преди не е имало обширен пълнометражен филм, описващ изключителната борба и триумфа на живота при императорските пингвини.
Задачата ни беше огромна по всеобхватност – изискваше един цял филмов екип да изгради лагер на Антарктика и да останем там тринадесет месеца напълно откъснати от света.

Без никакви възможности за транспорт – нито въздушен, нито морски или наземен.
Въпреки изолираният начин на живот, нашето постоянно присъствие ни позволи да заснемеме изцяло забележителните промени и начини на поведение при императорските пингвини. Също така успяхме да “хванем” много ексцентрични и уникални “находки”.

От около 40 колонии на императорските пингвини, съществуващи по света, само четири са били изучавани чрез нещо подобно на постоянна научна работа. От тях само една достъпна без да е необходимо организирането и подготовката на специална експедиция – тази в Адела, на няколкостотин метра от Френският научен център DUMONT D’URVILLE.

Центърът осигури идеална база за нашите снимки. Нашите близки взаимоотношения с Френския институт за полярни изследвания ни гарантираха активното и ефективно сътрудничество.

Ние също сме много задължени и за помощта, която получихме от Френският институт “Пол-Емил Виктор”. За да обхаване изцяло визуалната дълбочина на тази величествена околна среда, филмът е заснет със супер 16мм камери и включва подводни снимки на зимния живот на императорските пингвини. Те бяха заснети от опитни водолази, използващи специални камери, които за първи път успяха да уловят и запечатат спиращи дъха кадри с невероятни детайли.
Copyright © 2024 Dir.bg.