За Хопкинс - в киното, телевизията и театъра

За Хопкинс - в киното, телевизията и театъраАнтъни Хопкинс  е удостоен с "Оскар", две награди "Еми" и театралната награда "Лорънс Оливие".

Той продължава да играе в театъра, включително и в лондонската постановка на "M. Butterfly", след което се завръща в киното през 1986 г. във филма "84 Charring Cross Road" (1986, реж. Дейвид Джоунс). След това Хопкинс участва във филми като "Имението "Хауърдс Енд", "Земята на сенките", "Дракула", "Легенди за страстта" и "Да устоиш на Пикасо". Хопкинс прави дебюта си като режисьор през 1996 г. с "August" - адаптация на "Вуйчо Ваньо" от Чехов. Освен режисурата, Хопкинс композира и музиката за филма. Хопкинс се хвърля в прключенския жанр през 1997 г. с "Острието".

   Хопкинс получава "Оскар"  за забележителното си превъплъщение в ролята на брилянтния, ерудиран сериен убиец Ханибал Лектър в смразяващия филм на Джонатан Дем "Мълчанието на агнетата". Оттогава досега Хопкинс има още три номинации за "Оскар": една за изпълнението си в "Остатъкът от деня", който му донесе и наградата на Британската академия за кино и телевизия за най-добър актьор, втората за безупречната си игра в ролята на 37-мия президент в едноименния, разпалил духовете филм на Оливър Стоун "Никсън", и трета номинация през 1997 г. за паметното си изпълнение като бившия президент на САЩ Джон Куинси Адамс в "Амистад". Хопкинс има награди "Еми" за ролите си на Бруно Хауптман в "The Lindbergh Kidnapping Case" (1976, реж. Бъз Кюлик) и на Хитлер в "The Bunker" (1981, реж. Джордж Шефър).

За преживяванията си по време на снимките на "Маската на Зоро" Хопкинс си спомня: "Когато вечер се връщах в хотела, винаги имах усещането, че сме оползотворили добре деня и сме изживели едно хубаво приключение." След завършването той работи с няколко малки театрални трупи. Оттогава насам той работи непрекъснато, редувайки роли в киното, телевизията и театъра. С удоволствие извършва физическата работа, която ролята изисква от него и смята, че тя го е подготвила за изпитанията в "Маската на Зоро". Следващата му роля е  в “Да срещнеш Джо Блек “ с Брад Пит.
Copyright © 2024 Dir.bg.