Алмодовар се реабилитира

15.11.2006 г.
Алмодовар се реабилитираСлед доста спорния (най-вече в емоционално отношение) “Лошо възпитание”, Педро Алмодовар се завръща към голямата си любов в киното – жените, техните майчински страсти и “нервни кризи”.

В рамките на “Киномания” 2006 г. можете да гледате “Завръщанe”, с Пенелопе Крус в главната роля, със забележителното присъствие на старата ни познайница Кармен Маура (която не е работила с Алмодовар от “Жени на ръба на нервна криза”) и на някои други “обичайни заподозрени” от творческото обкръжение на испанския режисьор.

Новият филм на Алмодовар разказва за Раймунда, която живее в мадридско предградие заедно с похотливия си съпруг и сърдитата си дъщеря тинейджърка; за сестрата на Раймунда - Соле, “нелегална” фризьорка, която си няма никого; за майка им Ирене, която е починала преди 3-4 години, но... се връща; за умиращата леля Паула; за болната Агустина и за още няколко жени. Филмът е наситен със случки и емоции, които намират широко поле за изява на фона на сравнително изчистената сюжетна структура, която вплита отделните драматургични линии в една-единствена.

В известен смисъл “Завръщане” е доста далеч както от ранните комедии, така и от по-късните сантиментални драми в творчеството на испанския режисьор. И все пак всяка сцена е обгърната от зрънце специфичен хумор и от неповторимия дух на твореца, който не пропуска да ни поднесе нова доза биографични елементи, с епицентър майката и родното място.

Отразявайки преклонението на Алмодовар пред актрисите от италианския неореализъм (на моменти Пенелопе Крус целенасочено напомня за Ана Маняни и някои от най-характерните й героини), загатвайки прилики и разлики с мелодрамата отпреди 22 години “Какво направих, за да заслужа това”, “Завръщане” е филм за любовта и прошката, за отношенията майка-дъщеря (отново), за дребните неща от живота и не на последно място, за подлудяващата сила на източния вятър, която не дава мира на жителите на Ла Манча.

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.