Почина Робърт Олтман

23.11.2006 г.
Почина Робърт ОлтманЛегендарният режисьор Робърт Олтман почина на 81-годишна възраст в болница в Лос Анджелис. Номинираният 7 пъти за ”Оскар” творец, който получи почетната награда на Академията по-рано тази година, си отиде в понеделник през нощта. Засега не е обявена причината за смъртта му.

Роден в Канзас сити (Мисури) на 25 февруари 1925, Олтман има успешна кариера в телевизията, преди филмът му „Военно-полева болница” да се превърне в боксофис-феномен през 1970, от който произлезе и дълго излъчваният едноименен телевизионен сериал. През 70-те години опитният кинотворец създаде поредица от майсторски, отлично приети от критиката филми, сред които „Маккейб и мисис Милър”, „Три жени”, „Бъфало Бил и индианците” и „Нашвил”.

80-те години не са особено успешни за режисьора, но през 90-те отново е в отлична творческа форма с „Играчът” и „Кратки моменти” - отново в стила, който е разработил още в „Нашвил”през 1975 и в „Сватба” три години по-късно. Филмът му от 2001 „Госфорд парк” бе приет отлично и от критиката, и от широката публика, а премиерата на последната му лента - A Prairie Home Companion - се състоя по-рано тази година.

В началото на 2006 Олтман дебютира като режисьор на лондонската театрална сцена в „Олд Вик”, където художествен директор е Кевин Спейси. Преди време в едно интервю Олтман бе споменал, че смята да работи до края на живота си: „Пенсиониране? След като умра!" Два пъти развежданият режисьор остави вдовица третата си жена, Катрин Рийд, с която бе женен от 1959 г. и имат пет деца.

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.