Любопитно за „Партитурите на Бетовен

13.04.2007 г.
Любопитно за „Партитурите на Бетовен”• По време на една от първите им срещи, научавайки за амбициите на Ана, Бетовен се опитва да укроти нетърпеливата студентка, като отбелязва: „Жената композитор е като куче, ходещо на на задните си крака: никога не става добре, но се изненадваш, че въобще става.”

• Сценаристът и продуцент Райвъл посочва, че двете реални личности, формиращи характеристиките на героя на Ана, са били двама австрийски студенти по музика, които работили с дългогодишната копистка на Бетовен. Кристофър Уилкинсън споменава и две други вдъхновения: жена-композитор, живееща във Франция – Лоренц Ференц, която била дълбоко повлияна от музиката на Бетовен, и една друга жена, чиято отдаденост станала извор на знания.

• По времето, когато щял да дебютира с Девета симфония, Бетовен не се ползвал с подкрепата на Виена. Били минали години от последната му симфония и публиката не била толкова заинтересувана от инструментална музика. Той смело добавил певци към симфонията, което било едновременно и скандал и PR магнит. Деветата симфония е първата, чиято продължителност била повече от час, и отбелязала едно от най-великите завръщания на всички времена.”

• Верен на репутацията си с педантичната си подготовка, Харис прекарал много месеци, свирейки на пиано и цигулка, изучавайки диригентство и четейки задълбочено книги за живота на Бетовен.

• Също като Харис, Крюгер изучавала музика и диригентство, а и била запозната с творбите на композитора, тъй като израснала в Германия, където музиката му бива „насаждана” в главите на младежите още от ранна възраст.

• Използваният във филма запис на Девета симфония е на Дека от 1996 г., където Бърнард Хайтинк дирижира известния оркестър от Амстердам, Royal Concertgebouw Orchestra (формиран през 1888г.), допаднал най-много на режисьорката.

• Даян Крюгер се оказала изключително добра в изписването на музиката, така че за повечето от близките кадри е използвана нейната ръка. Ед Харис също се справял невероятно добре с изписването на музиката по стила на Бетовен и само с няколко указания успял да чудесно да „надраска” края на Девета симфония в кадър.

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.