На DVD и видео през юни

06.06.2007 г.
На DVD и видео през юниБезспорно най-стойностното присъствие през юни във видеотеките ще бъде филмът „Вавилон“ на Алехандро Гонсалес Иняриту, доста несправедливо пренебрегнат от Американската филмова академия през тази година – от 7 номинации само 1 „Оскар“, при това за музика. Но тъй като отдавна си знаем, че американците не разбират много от гледане на кино, ще подминем този факт с пренебрежение. „Вавилон“ е чудесен филм, в който се преплитат 4 сюжетни линии на три континента, а съдбите на няколко обикновени хора, изпаднали в трудна ситуация, се оказват необикновено свързани.

Останалите заглавия, които заслужават внимание, наистина не са много. „Апокалипто“ на Мел Гибсън е много добра кръстоска между напрегнат екшън и историческа фреска. И каквото и да казват, съвсем не е комерсиален в неприятния смисъл на думата, а колкото до насилието, то не е по-шокиращо от изцепките в стандартен полицейски наркотрилър.

Непобедимият“ с Марк Уолбърг, който не е имал кинопремиера, разказва истинската история на собственик на бар, който открива в себе си талант за американски футбол и дори да ви звучи малко познато, филмът ще ви зарадва с добри оригинални попадения.

Любителите на източната съзерцателност могат да се пробват с „Долината на цветята“, който макар и да не достига виртуозното вдъхновение на „Самсара“, все пак успява да се възползва от необикновеното светоусещане на режисьора Пан Налин и от вкуса му към любовни истории, които надхвърлят тленността на човешкия живот.

Най-вече заради актьорските превъплъщения си заслужава да видите „Преследване на щастието“ с Уил Смит, „Призрачен ездач“, където Никълъс Кейдж се сдоби с възможност да изиграе любимия си супергерой, и „Последният крал на Шотландия“, за ролята си в който Форест Уитакър получи „Оскар“. Първият е трогателна история за баща и петгодишния му син, които понасят мъжки несгодите на безпаричието. Вторият е екранизация по култов комикс, а третият разказва за свирепия угандийски диктатор Иди Амин.

За финал можете да се образовате с „Неудобната истина“, където бившият  американски вицепрезидент Ал Гор ще ви изложи проблема с глобалното затопляне и критичната ситуация, в което се намира природата на нашата планета.

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.