("Il Divo") на Паоло С..."/> Кино

"Звездата" на Паоло Сорентино и "Гомор" на Матео Гароне обраха наградите "Давид на Донатело"

14.05.2009 г.
По седем награди "Давид на Донатело" си поделиха филмите "Звездата" ("Il Divo") на Паоло Сорентино и "Гомор" на Матео Гароне на церемония в Рим късно снощи, на която Италианската академия за кинематографично изкуство връчи годишните филмови награди, съобщава сайтът на академията.

"Гомор" на Гароне спечели награди в по-престижните категории. Филмът е заснет по едноименната документална книга на Роберто Савиано, посветен на неаполитанската мафия. Заради книгата, писателят е заплашен със смърт от мафиотите и живее под постоянна полицейска охрана.

Филмът "Гомор" имаше номинации в общо 11 категории на наградите "Давид на Донатело". Той беше отличен като най-добър филм за сезона 2008/2009 г. Матео Гароне спечели наградата за най-добър режисьор. Екипът от шестима сценаристи, сред които са Гароне и писателят Савиано, бяха отличени в категорията за най-добър сценарий. "Гомор" спечели награди и в категориите за най-добър продуцент /Доменико Прокачи/, най-добър монтаж и най-добър звук. За най-добра песен към филм беше отличено парчето от "Гомора" - "Херкуланеум", композирано от Робърт Дел Ная и изпълнено от Робърт Дел Ная и от Нийл Дейвидж.

Филмът "Звездата" на Паоло Сорентино имаше общо 16 номинации за наградите. На церемонията снощи той беше отличен само в категориите за най-добър актьор за Тони Сервило, най-добра актриса в поддържаща роля за Пиера Дели Еспости, най-добър оператор за Лука Бигаци, най-добра филмова музика за Тео Теадро, както и в категориите за най-добър грим, най-добри прически и най-добри визуални ефекти.

Филмът "Звездата" /"Il Divo"/ пресъздава живота на италианския политически ветеран Джулио Андреоти, чийто прякор сред политическите кръгове на Италия е "Ил Диво" - в превод от италиански означава "звездата".

В категорията за най-добра актриса беше отличена Алба Рорвахер за ролята й на непълнолетната убийца Джована Казали във филма "Бащата на Джована" ("Il papà di Giovanna") на режисьора Пупи Авати.

За най-добър актьор в поддържаща роля беше отличен Джузепе Батистон за ролята му във филма "Не мисли за това" ("Non pensarci", 2007) на Джани Дзанази, посветен на рокзвезда, която слиза от сцената, за да се върне в родната си провинция.

В категорията на най-добър европейски филм наградата "Давид на Донатело" спечели тазгодишният победител на американските награди "Оскар" - "Беднякът милионер" на британеца Дани Бойл.

В категорията за най-добър чуждестранен филм наградата грабна "Гран Торино" на Клинт Истууд.

За най-добър дебютиращ режисьор беше отличен Джани Ди Грегорио за филма "Празничен обяд" ("Pranzo di ferragosto").

Актрисата Вирна Лизи и режисьорът Кристиан де Сика получиха почетните "Давид на Донатело" за цялостен принос в киното.

Церемонията по присъждането на престижните италиански кинонагради се състоя в зала "Аудиториум" в Рим.

Наградите "Давид на Донатело" са известни като италианските Оскари и се връчват в общо 23 категории.
Copyright © 2024 Dir.bg.