"Айрис" Мърдок без съмнение е една от най-интригуващите...

Един от най-вълнуващите филми на годината, спечелил признанието на зрители и критици по цял свят. Филмът проследява животът на великата писателка Айрис Мърдок, невероятната любов между нея и съпругът й и битката й с болестта на Алцхаймер, която Айрис губи, но съумява да запази достойнството и душевната си сила.

Айрис Мърдок без съмнение е една от най-интригуващите писателки и личности на 20 век. Нейната страст за живот и емоционалния заряд на творбите й продължават да вълнуват почитателите й в цял свят. Всичко това прави пресъздаването на нейния образ на големия екран една изключително амбициозна и тежка задача, с която биха се заели малко актриси.

Режисьорът Ричард Еър прави възможно най-добрия избор в това отношение като кани две от най-талантливите актриси на нашето време- Кейт Уйнслет (“Титаник”, “Енигма”) и Джуди Денч (“Влюбеният Шекспир”, “Джеймс Бонд”), които изиграват съответно младата и възрастна Айрис Мърдок, и заслужено печелят номинации за “Оскар” за главна и поддържаща роля. Резултатът е толкова силен, че съпругът на Мърдок, Джон Бейли, по чиито книги е написан сценария, остава искрено развълнуван по време на премиерата на филма.

Композитор на музиката към филма е световно известният Джеймс Хорнър (носител на много награди за филмова музика, включително на “Оскар” за “Титаник”)допълнително подсилва наслаждението от този изключителен филм.
Copyright © 2024 Dir.bg.