Корабът “Ентърпрайз“ се завръща на големия екран

13.05.2009 г.
Корабът “Ентърпрайз“ се завръща на големия екранРежисьорът на “Мисията невъзможна 3“ и създател на сериала “Изгубени“ Джей Джей Ейбрамс стои зад направата на новия филм “Стар Трек“.

Това е заглавие номер единайсет, посветено на вселената Стар Трек. Тя е измислена от Джин Родънбъри още през 60-те години, но и до днес е предизвикателство за творящите в киното.

Новото космическо произведение ни среща отново с Джеймс Т. Кърк (тук изигран от Крис Пайн), Спок (Закари Куинто), Д-р Ленърд Маккой (Карл Ърбан), Павел Чехов (Антон Йелчин), Никару Сулу (Джон Чо), Скоти (Саймън Пег) и Ниота Ухура (Зоуи Салдана). Филмът всъщност ни разказва за това кои са тези герои, как попадат на кораба “Ентърпрайз“ и каква е предисторията им - всичко това, което не знаехме в предишните филми “Стар Трек“.

Лентата успява да ни потопи в атмосферата, която само Стар Трек филмите създават. Спок и Кърк имат трудно детство - Спок е получовек и това предопределя отношението на останалите жители на планетата Вулкан към него, а Кърк израства без баща и се е превърнал в хулиган. Двамата започват познанството си с конфликт, но ще трябва да се търпят заедно на “Ентърпрайз“. Лошите в този филм са ромуланите.

Те имат да си отмъщават на Спок, а той дори не ги познава. Къде е уловката? Тя е някъде между настоящето и далечното бъдеще. Който е търпелив, ще я открие. В няколко кадъра се появява и Уинона Райдър като човешката майка на Спок - мила и добра жена, с големи и тъжни очи.

Майката на Джеймс Кърк пък се играе от Дженифър Морисън, позната от сериала “Д-р Хаус“. В ролята на възрастния Спок е Ленърд Нимой, който бе неизменно актьорско участие от първия сериал от 1966 г. през всички филми, в които Спок присъства като персонаж.

Любопитното е, че между най-новия “Стар Трек“ и този преди него са минали цели седем години - най-дългият интервал от време между филми на тази тема. Гледайте филма на голям екран. Подобна визия, затворена в малкото прозорче на телевизора или компютъра, ще се изгуби като космически кораб в черна дупка. Парите за билет за “Стар Трек“ си заслужават, още повече ако сте от поколенията, които си спомнят телевизионните поредици - те неизменно ни приковаваха към телевизионния екран. А може да го погледнем и от друга страна: това е един от филмите, в които визуалните ефекти са едно от най-важните неща.

Логично няма как да са на ниско ниво, тъкмо напротив - създават безупречен Космос, в който космическите кораби са по-живи от живите хора и пронизват пространството, което се оказва арена на човешки взаимоотношения. Някои епизоди са изключително красиви, а в добавка с качествен звук, преживяването е истинско блаженство. Двата часа екранно време не се усещат, защото авторите са успели така да изградят историята си, че нито за миг да не искаме да поглеждаме часовниците си.

Коментарите за филма извън България варират от “Добро попадение, чакаме следващия“ до “Това е най-добрият филм за “Стар Трек“ и “Живейте дълго и просперирайте, о, създатели на единайсетия “Стар Трек“. Дори и да не сте отраснали с космическата история, няма да съжалявате, ако отидете на кино и я гледате.
Copyright © 2024 Dir.bg.