“Светът е голям...“е купен за разпространение от още 3 страни

07.07.2009 г.
“Светът е голям...“е купен за разпространение от още 3 страниНови три държави закупиха за киноразпространение най-мащабната продукция на новото българско кино "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде"на режисьора Стефан Командарев. Копродукцията на България, Германия, Словения, Унгария постави рекорд за най-продаван български филм през последните 20 години.

Поредните държави, които закупиха филма, са Франция, Румъния и Литва, като за последните две това е първият български филм, разпространяван на територията им след 1989 г.Любопитното е, че френският дистрибутор на филма "Epicentre" възнамерява да пусне филма с 25 копия. С не по-малко копия ще бъде пуснат "Светът е голям" в Германия в началото на есента. До момента филма на Командарев излезе на екран в България, Унгария, Словения, Полша, Швейцария; предстои освен в новите три държави, да бъде разпространяван в Португалия, Израел, Македония, Австрия, Тайван.

В най-скоро време се очаква "Светът е голям" да покори още 5 нови територии и да бъде показан на още близо 10 фестивала, с което фестивалните му участия ще станат над 40. Режисьорът Стефан Командарев се завърна от Тайван, след като филмът покори зрителите на международния филмов фестивал в Тайпе и получи наградата на публиката.

Това е трета подобна награда от фестивалите по света, на които филмът участва до момента. Това показва, че независимо от културните различия, зрителите в София, Цюрих, Тайван и въобще навсякъде по света харесват филма."Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" се оказа с най-голям боксофис резултат сред филмите на фестивала и е първият български филм, закупен за разпространение в Тайван.

"Публиката реагираше много емоционално на филма, - сподели режисьорът Стефан Командарев. - След всяка прожекция имаше по час и половина дискусия и раздаване на автографи. Залите бяха препълнени! Тайванският дистрибутор беше най-щастливият човек на света след връчването на наградата на публиката." Филмът е ко-продукция на четири страни- България, Германия, Унгария и Словения и е на режисьора Стефан Командарев, за когото това е втори пълнометражен филм.

Във филмографията му обаче фигурират документалните филми"Азбука на надеждата” (2003) и "Хляб над оградата” (2002), които му носят няколко високи европейски отличия. Сценарият за филма"Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” е правен по едноименния роман на Илия Троянов, издаден в Германия и превеждан на български през 1997 и 2008г. Оформен като сценарий е от Стефан Командарев, Душан Милич и Юрий Дачев, с помощта на автора на книгата.

"Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” разказва историята на млад мъж, когото редица злополучни събития са хвърлили в Германия, без приятели, без стабилна работа, без устойчиво семейство. След тежка катастрофа, при която загиват родителите му, Алекс (Карло Любек) получава амнезия и не може да познае дори специално пристигналия от България свой дядо (Мики Манойлович). Когато възрастният мъж разбира, че внукът му е погубил себе си, решава, че трябва да го измъкне от дъното, показва му добрата страна от живота и го повежда по дългия път към България. С тандем, чиито педали заедно да въртят, и с табла, пуловете на която не получават мира. Главният герой, Бай Дан, живее, за да играе тази игра.

В квартала го наричат"царя на таблата” и с нея той обяснява живота и философията си. Пътят на дядо и внук е изпълнен със събития, които са обвързани именно с древната игра и които Бай Дан умело тълкува, благодарение на заровете в ръката си. Мики Манойлович, който играе неговата роля, е много прочуто лице в източноевропейското кино. Участва във филми на Емир Кустурица, Горан Паскалевич, Райко Гърлич, Данис Танович, Сърджан Драгоевич. Носител е на неедно престижно отличие в киното. Участието му в български филм е една огромна стъпка за родната кинематография и определено дава много позитиви за крайния резултат на филма.

Карло Любек е немски кино- и театрален актьор. Продуцентите на филма споделят, че за ролята на Александър са търсили специално германец от балкански произход. Любопитно е, че преди"Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” Карло Любек не е знаел български и работата му върху филма е била придружена с интензивно изучаване на езика. В продукцията участват още Христо Мутафчиев, един от най-добрите съвременни български актьори, който в "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” прави невероятно изпълнение, за да стане вероятно това най-силният му филм, Ана Пападопулу, която се прочу с филма на Иглика Трифонова "Писмо до Америка” (2001) и чиято игра в лентата на Стефан Командарев също е на много високо ниво.

Второстепенни, но много качествени роли изпълняват Людмила Чешмеджиева, Николай Урумов, Васил Василев-Зуека и Стефан Вълдобрев. Последният е и композитор на саундтрака, който ще излезе на пазара заедно с премиерата на филма. Когатостава дума за музиката в"Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”, просто не може да не се кажат хубави думи и за нея- работата на Вълдобрев е блестяща и идеално се вписва във филма. Оператор е Емил Христов, който е и най-известният съвременен творец в тази област.

Както в "Дзифт", така и в "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” той е направил чудеса и за пореден път доказва класата си. Визията на филма е просто чудесна, а работата му с немските каскадьори по катастрофата в началото на филма е уникална за българското кино до момента. "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” е една наистина трогателна история. Диалозите в нея са много силни, конкретни и изчистени, което е определено плюс за български филм.

Актьорската игра е прекрасна, режисьорската работа-също, слаби звена в продукцията почти няма. Но определено най-силно впечатление прави цялостният резултат и моментите, които биха разплакали и най-суровия зрител.
Bpost
Copyright © 2024 Dir.bg.