Хари Потър се влюбва, но от магии няма време за щастие

26.07.2009 г.
Хари Потър се влюбва, но от магии няма време за щастиеПреди 3-4 години се срещнах за първи път с феновете на Хари Потър у нас. Вървях по една централна софийска улица. Беше около един часът след полунощ.

С изненада установих, че въпреки часът пред една книжарница имаше стотина човека, които разговаряха шумно и леко нервно. Вгледах се и забелязах островърхи шапки, наметала, тук-там големи кръгли очила. На витрината имаше огромен надпис: “Днес, в 1:00 ч. e официалнaта премиера на най-новата книга от поредицата за Хари Потър!“. И българските фенове чакаха търпеливо, за да са първите, докоснали ценното издание.

От написването на първата книга за малкия очилат магьосник през 1997 г. до ден днешен истерията не е намаляла изобщо. За нея спомогна и филмовата индустрия, която създаде шест произведения, а седмото се снима в момента, като ще се появи в две части. У нас пък днес е премиерата на “Хари Потър и Нечистокръвният принц“.

Режисьор отново е Дейвид Йейтс, а в главните роли няма защо да ви казвам кой се изявява. Смята се, че трите деца, които влизат в образите на Хари Потър, Рон Уизли и Хърмаяни Грейнджър, са продукт на един от най-сполучливите кастинги, правени досега за такива мащабни продукции. Хари Потър се влюбва. А и не само той - заедно с него, в мрежите на юношеската любов попадат и най-добрите му приятели.

Но тримата, като всички тийнейджъри, не смеят да покажат чувствата си. Пък и Хари има да се занимава с къде-къде по-важни неща, за които Дъмбълдор отново ще го помоли, защото някой се опитва да го убие. Освен това, както знаем, в училището Хогуортс магиите не са само добри и Хари отново ще трябва да се справя с тях. Всичко започва когато в час по отвари Хари намира стар учебник, на който пише: “Принадлежи на Нечистокръвния принц“.

Кой е той и защо неговите заклинания са по-различни от останалите? Ще разберете, ако гледате филма, освен ако вече не сте чели книгата на Джоан Роулинг, разбира се. “Хари Потър и Нечистокръвният принц“ не е от най-веселите заглавия, посветени на възпитаника на Хогуортс. Даже е леко мрачничко, но с оглед на това, че и героите, а и най-заклетите фенове, най-вероятно вече са пораснали, визията на филма си е добра. Признавам, че никога не съм следяла запалено развитието на персонажа Потър и може би си личи, че не познавам из основи историята му, но това не ми попречи да се насладя максимално на новия филм.

Ако и вие сте като мен, то вероятно също ще си прекарате добре. А ако сте от онези фенове, които са готови да чакат посред нощите за ново заглавие за Хари Потър, то изобщо няма и да се опитвам да ви убеждавам да го гледате - за вас то очевидно е въпрос на чест.
СЕГА
Copyright © 2024 Dir.bg.