В “Уличен бой“ има много тупаник и малко кино

29.07.2009 г.
В “Уличен бой“ има много тупаник и малко киноШон Макартър е скромно, бедно момче, което, общо взето, живее ден за ден - продава разни неща, колкото да изкара някоя пара.

Живее почти клошарски, но въпреки това си остава добряк. Когато му се наложи да се справя с уличните банди, го прави с бой. След един подобен въргал Шон е забелязан от мъж, който търси млади момчета, за да се бият за пари. Така се ражда странното им приятелство, основано на негласно споразумение за честност.

В “Уличен бойЧанинг Тейтъм играе Шон, който, както вече споменахме, е много добър и, разбира се, влюбчив. Веднага се захласва по една девойка, която, освен че е скромна и красива, е също така благородна самотна майка.

Любовта им е трудна, но истинска. Защо трудна ли? Ами защото момчето все се бие за пари, и то с все по-корави противници. А сумите се увеличават все повече. Има ли обаче момент, в който Шон трябва да спре, или целта оправдава всички средства? Разбира се, далеч в биографията на главния герой има сериозна причина и катализатор на таения му гняв.

Този гняв му дава сили и изобретателност да се справя с всякакви съперници пред очите на могъщи престъпни босове. Но когато се среща с негов стар познат, Шон не успява да скрие болката и ненавистта си, която в края на филма ще достигне кулминацията си.

Ако не друго, то сцени с бой има достатъчно. И тъй като е уличен, в него са разрешени всякакви хватки, особено нечестните. Така че, ако отидете да гледате бой, има какво да видите. Честно казано обаче, не сме очаровани от “Уличен бой“, при все че не сме и очаквали някакъв шедьовър.

Освен че е особено предвидим (което не е чак такава черна точка), филмът е скучноват и твърде беден откъм сценарни и режисьорски находки. Има едно-единствено нещо, което евентуално би провокирало мисленето ви, но то е едва на финала.

Тейтъм така и не успява да влезе в ролята си, а и отдавна ни втръсна от бедни, но добри момчета с перфектни тела, честни очи и чисти мисли. Още повече когато се намират в крайните квартали на Ню Йорк. Така или иначе той не е виновен за ролята, която играе. По-скоро режисьорът Дито Монтиел, за когото това е едва втори завършен филм.

Ролята на хубавицата се изпълнява от Зюлай Хенао, а мъжът, който открива таланти за уличните битки, е Терънс Хауърд. Ако не друго, то поне саундтракът си заслужава, защото съдържа някои свежи и ритмични R'n'В и хип-хоп парчета. Те идеално допълват обстановката на големия град, който “смачква“ бедните хора и ги кара да се борят буквално със зъби и нокти, за да оцелеят в безчовечната урбанистична джунгла.
СЕГА
Copyright © 2024 Dir.bg.