"Гатака" - един генетично натъкмен свят

Добре дошли в света на Гатака. Благодарение на научния напредък в края на 90-те години, сега вече имате възможност да избирате генетичните заложби на детето, което бихте искали да създадете в този прекрасен нов свят.
Какво бихте избрали вие за бебето си?
Красиви сини очи?
Изумителна интелигентност?
Характер, лишен от склонност към насилие?
Продължителен живот?
Свободата да не се тревожи, че е дебело, ниско или плешиво?
Изберете мъдро, защото цялото бъдеще и съдба на детето ви зависят от това. Сега светът се стреми към съвършенство и колкото по-съвършено е детето ви, толкова по-големи са изгледите му за успех. А ако го родите по "естествен" или "основан на вяра" път - генетично хвърляне на зарове - внимавайте. Не ви остава друго, освен да се надявате и да се молите, че детето ви ще бъде щастливо със своите по-ниски показатели за живот.
Такава е и съдбата на Винсънт Фрийман - младеж, който е заченат не в лаборатория, а от любов. В началото на 90-те са смятали, че такова дете има по-големи шансове да бъде щастливо. Тогава е било важно само то да има десет пръста на ръцете и на краката.
Но това е било в миналото, а настоящето е съвсем различно.
Обозначен като "Невалиден" - петно, лепвано на онези, които нямат стопроцентови генетични показатели, дефектите на Винсънт от 21-ви век са онова, което днес считаме за добродетели. Той може да изпитва страст, уязвим е към емоциите и вярва, че е възможно да постигне мечтите си. Освен това е твърдо решен да направи всичко в рамките на разумното, за да осъществи амбициите си. Ето защо той прибягва до сложни хитрости, за да заблуди властите и да стане високоуважаван навигатор във футуристичната корпорация "Гатака". Само крачка го дели от осъществяването на мечтата му - да се качи на борда на ракета, излитаща за Титан, 14-тата луна на Сатурн - когато най-прозаично убийство заплашва да разобличи живота му под прикритие. Освен че ще бъде обявен за измамник, заплашва го много по-жестока съдба - да бъде обвинен за убийство, което не е извършил.
“Гатака” е представата на режисьора и сценариста Андрю Никъл за съвършеното бъдеще. Той създава свят, изумителен със своята визуалност и строг ред - свят, в който най-променливите човешки качества като страст, вяра и емоции са отживелица, а на мода идва студеното, спокойно съвършенство. В този свят той въвежда герой, който отказва да се подчини на системата - и така потегля на превратно и напрегнато пътешествие, за да избяга от собствената си самоличност.
Copyright © 2024 Dir.bg.