За продукцията

За продукцията„Нийл Бломкамп е страхотен млад режисьор”, казва продуцентът Питър Джаксън, който помага на Бломкамп с дебютния му филм, „Сектор 9”. „Смятахме да заснемем „Halo”, базиран на видео-игра, но идеята пропадна. Харесваше ми да работя с Нийл и когато ни предложи „Сектор 9”, решихме, че ще е забавно да го превърнем в игрален филм.”

В „Сектор 9” Бломкамп комбинира оригинална визия с уникален метод за разказване на историята. След като работи в областта на визуалните ефекти и режисира музикални клипове и реклами, Бломкамп решава да направи режисьорски дебют в игрален филм. Вдъхновение черпи от научнопопулярните филми, както и от Йоханесбург, където е живял като момче (Бломкамп е роден и отгледан там преди да се премести в Канада). В резултат имаме един филм, който звучи със съвсем нов, завладяващ глас.

От самото начало Бломкамп иска „Сектор 9” да бъде нетрадиционна продукция и да обединява няколко стила на правене на филми. „По своята същност, филмът се отклонява от нашата история, която е напълно измислена и се превръща в една ултра реална история” – обяснява Бломкамп. Драматични и комични сцени, истински новини, предоставени от Южноафриканската телевизия – „всичко това е част от една и съща история” – продължава Бломкамп. „ Филмът се люшка между нещо, което прилича на филм и друго, което изглежда съвсем истинско.”

Сектор 9” се намира в алтернативен свят” – казва Джаксън. „Представете си как преди повече от двадесет години над един милион извънземни пристигат на Земята в изоставен космически кораб. Те са добри, нещо повече – безпомощни са. Дори не са в състояние да се хранят и нямат желание да се занимават с каквото и да е. Те пристигат в Йоханесбург и правителството не знае какво да прави с тях. Настаняват ги в лагер, много подобен на Совето. В течение на двадесет години човешката раса се опитва да реши как да постъпи с тях.”

Бломкамп казва, че филмът имитира 24 часовите новини, с които ни заливат кабелните телевизии, интернета и останалите новинарски канали. „Преди човек просто си избираше една сензационна новина. Сега ни заливат отвсякъде и вече сме свикнали” – казва Бломкамп. Той също така добавя, че новите реални шоута размиват все повече границите между истинското и измисленото.
Сектор 9” първоначално е замислен като късометражен филм Alive in Jo’Burg, който Бломкамп заснема в един бедняшки квартал на Йоханесбург преди няколко години. В него Бломкамп запознава интергалактическите пришълци с културния микс на Йоханесбург, един от най-динамичните африкански градове.

За този филм Бломкамп поставя множество камери по улиците, за да улови реакциите на обикновените хора. Скоро осъзнава, че идеята му да интегрира извънземните резонира с реалния конфликт и ксенофобиа сред жителите на Йоханесбург и притока на нелегални имигранти от съседните страни. Искрената реакция, която заснемат камерите допринася за виталността на късометражния филм, заличавайки границата между измисленото и реалното. За него Бломкамп казва: „Не се опитвах нарочно да заблудя хората, които интервюирахме. Просто търсех най-реалните и истински отговори. Накратко, няма разлика, освен тази, че във филма става въпрос за извънземни, а не за реални имигранти.”

Тък като „Сектор 9” е заснет в Южна Африка, някои хора смятат, че той е директна метафора за многожеството проблеми, пред които беше изправена страната през последните години. Авторите на филма, обаче твърдят, че макар да е невъзможно да не се прави паралел между филма и мястото, на което е заснет, такава директна метафора няма. „В Южна Африка трябва да се справяме с проблеми, които хората от цял свят се опитват да скрият” – казва Шарлто Копли, който играе главната роля – Викъс.

Използвайки тематиката и визията на късометражния филм за трамплин, Бломкамп и другият сценарист Тери Тачел изграждат харатера на Викъс и въвеждат два централни извънземни героя, Кристофър Джонсън и синът му Малкият Си Джей. (Авторите дават човешки имена на извънземните, представяйки си, че така биха постъпили хората, ако се наложи да приемат пришълци на своята планета.) За авторите е важно всички герои, дори и по-специално извънземните, да бъдат достоверни и реални – като хората. Позовавайки се на хора, които познават, авторите създават герои, които въплъщават в себе си множество различни черти.
Приятел на Бломкамп от детските му години и негов сътрудник, Шарлто Копли се заема с ролята на Викъс ван дер Мерв, служителят, който е натоварен да премести извънземните от Сектор 9 и да ги заведе в концентрационнен лагер в Сектор 10. Копли работи и върху късометражния филм Alive in Jo’Burg, където е продуцент.

„Нийл е открил много одухотворен подход към научната фантастика” – казва Копли, който познава Бломкамп от 12 години. „Този жанр може да бъде много безпристрастен, дори студен и неемоционален. Но в ръцете на Нийл той ви трогва дълбоко. В историята няма някакво определено послание, или голяма поука – просто смесица от редуващи се емоции.”

Копли казва, че е бил очарован да продължи работата си с Бломкамп. „В Южна Африка филмовата индустрия не е много развита” – казва той. „Дори да срещнеш някой, който иска да работите заедно по даден филм, не е необходимо той да е човек, с когото си пасвате напълно. Така, че се чувствам късметлия, че имам възможността да работя с Нийл, с когото се разбираме отлично.”

„Вилкус притежава жажда за власт. Той е обикновен човек, който иска да налага властта си по бюрократичен начин” - казва Копли. „Точно за това от МНО го повишават. Трябва им човек, който ще държи на реда и правилата.”

„Вилкус няма голям късмет” – казва Питър Джаксън. „Не само, че се заразява с мистериозна болест, която започва да променя ДНК-то му, но това го превръща в ключова фигура за разгадаване на въоръжението на извънземните. В един момент Викъс става най-важният човек на планетата.”

Дейвид Джеймс играе Кубус, старши офицер в МНО, който става ловец на глави, когато от МНО заповядват Викъс да бъде доведен жив или мъртъв. „Кубус е тъмната страна на МНО” – казва Джеймс. „Ако искате нещо да бъде направено законно се обърнете към Викъс, ако искате нещо незаконно – извикайте Кубус. Всички в МНО знаят, че Кубус е опасен тип.”

„Мисля, че Нийл хареса психопатския облик, който дадох на Кубус на прослушването’ – казва Джеймс. „Той е в състояние да убеди всички наоколо да играят по свирката му. Всеки път, когато се двоумях какво би направил моят герой в дадена ситуация, си припомнях това.”
Друга недоловима черта на героя, която би убягнала на повечето американци, е неговият фанатизъм, който е познат на южноафриканците. „Викъс е африканец, което в Южна Африка се смята за селяндур” – казва Джеймс. „ Реших, че ще изиграя Кубус като англичанин, човек, който е прекарал военната си служба извън страната. Дори в самото начало, той си мисли, че превъзхожда Викъс в много отношения.”

Джейсън Коуп, който работи като продуктов мениджър в Alive in Jo’Burg играе извънземния Кристофър Джонсън. „В интерес на истината играя около десет различни роли” – казва Коуп. „Беше доста странно да се събуждам сутрин и да си мисля ‘Кое ли създание ще играя днес?’ Майка ми беше много развълнувана, когато получих ролята. Попита ме ‘Какво ще правиш?’ А аз й казах ‘Ще играя цяла група интергалактически създания.’  Така и не можа да проумее за какво точно й говоря.”

„Нийл имаше съвсем ясна представа за това какво иска от извънземните” – продължава Коуп. „По време на репетициите усещахме какво има предвид. Но също така той ни даваше голяма свобода в определени граници, разбира се. Не играя животно или насекомо, но определено не играя и човек.”

‘Джейсън е страхотен актьор, който умее да се превъплъщава” – казва Копли. „Това за мен са някои от най-добрите сцени във филма.”
Copyright © 2024 Dir.bg.