Екипът

ЕкипътРежисьорът и сценарист Нийл Бломкамп , който е роден в Южна Африка се премества в Канада на 18 годишна възраст, където започва кариерата си в областта на филмовите и телевизионни визуални ефекти. Признат е за най-младият талант в индустрията и получава награда Еми за изключителни визуални ефекти, когато е само на 21 години. Скоро след това той прави първи стъпки в режисурата първоначално във видео клипове, а по-късно в телевизионни реклами. Бломкамп бързо привлича вниманието като режисьор заради уникалния си талант да смесва неуловимо компютърно обработени образи с живо действие, примесени с различни емоции, хумор и настроение.
Освен телевизионни реклами за милиони долари за Nike, Citroen, Gatorade, Panasonic, и Namco, Бломкамп режисира и много известни късометражни филми като Wieden и Tempbot, който е номиниран на фестивала No Spot Short Film Festival Best Overall Film.
През 2004 е избран за един от Топ 5 режисьори на First Boards Awards, номиниран е на Saatchi & Saatchi New Directors Showcase at Cannes и Shark Awards.  През 2005 година Бломкамп получава награда за визуални ефекти за рекламата на Citroen – Alive with Technology на VES Awards в Калифорния. Дава интервюта за много списания като Shots, Shoot, Campaign, и Creativity и печели три награди BTAA award show в Лондон, Англия.
Наскоро Бломкамп режисира три телевизионни реклами за Microsoft.

Сектор 9” е първият сценарий за игрален филм, който ТЕРИ ТАЧЕЛ (сценарист)  пише. Тя е дългогодишен партньор – сценарист на Нийл Бломкамп. Основно пише текстове за 90 минутни пиеси в едно действие, новини, рубрики в списания, реклами и късометражни филми.

ПИТЪР ДЖАКСЪН (продуцент)  влезе в историята с „Властелина на Пръстените” и стана първият човек, който режисира три игрални филма едновременно. „Задругата на пръстена”, „Двете кули” и „Завръщането на краля” спечелиха много награди по целия свят, включително 17 награди Academy Awards®, 12 британски награди за филмово и телевизионно изкуство и 4 златни глобуса.
За „Завръщането на краля” Джаксън получи най-впечатляващата колекция от награди, като 3 Academy Awards® за най-добър сценарий, най-добра режисура и най-добър филм; 2 Златни глобуса за най-добра режисура и най-добър филм-драма; 3 награди BAFTA за най-добър сценарий и най-добър филм (наградата на зрителите), наградата на режисьорите Directors Guild Award, наградата на продуцентите Producers Guild Award, и наградата на нюйоркските филмови критици.
След трилогията „Властелинът на пръстените” през 2005 Джаксън режисира, написа сценарий и продуцира „Кинг Конг” за Universal Pictures. Филмът реализира  над 500 млн. долара печалби и спечели 3 Оскара.
Преди това, през 1994, Джаксън година получи номинация за най-добър сценарий за филма „Небесни създания”. Други негови номинирани филми са The Frighteners, с участието на Майкъл Джей Фокс, куклените шоута за възрастни Feebles; and Braindead, които му спечелиха 16 международни награди за научна фантастика, включително наградата Сатурн. Джаксън е и ко-режисьор на телевзионния документален филм “Forgotten Silver,” който също пожъна големи овации на филовите фестивали.
Роден в Нова Заландия на Хелоуийн през 1961, Джаксън от съвсем ранна възраст започва да снима филми с видеокамерата на родителите си марка Super 8. На 17 напуска училище, купува си 16мм камера и започва да снима научно-фантастична комедия, която прераства в 75 минутен игрален филм на име Bad Taste.
Джаксън работи с партньорката си Фран Уолш, с която споделя успехите си и създава семейство. Джаксън се интересува от вещи, свързани с Втората Световна Война. Той е горд собственик на Sopwith Camel.  

През тридесет годишната си кариера в развлекателната индустрия КЕРЪЛИН КЪНИНГАМ (продуцент)  за първи път работи с Питър Джаксън в „Небесни създания” като първи асистент-режисьор. Те се срещат отново за „Властелина на пръстените”, а след това работят заедно в „Кинг Конг”, като Кънингам отново е първи асистент-режисьор.
Кънингам работи като асистент-режисьор и в много други филми, сред които са „Питър Пан”,  Swimming Upstream, Dating the Enemy, Shine, The Sum of Us, Flynn, и много други.
Родена е в Сидни, Австралия, но е жител на Нова Зеландия.

През декември 2005 година БИЛ БЛОК (изпълнителен продуцент)  основава QED International, където ежедневно разработва стратегията на компанията. QED International наскоро финансира филмите на Оливър Стоун W и The Lucky Ones, с режисьор Нийл Бъргър и с участието на Тим Робинс, Рейчъл МакАдамс и Майкъл Пена. QED работи като трета страна по международните сделки в полза на видни продуценти по проекти като Smart People на Майкъл Лондон и A Perfect Getaway на Райън Каванау. Преди това Блок е бил президент на Artisan Entertainment, където е отговарял за всички подразделения – филмови продукции, международно разпространение, и телевизионни продукти. По това време с „Проклятието Блеър” реализира една от най-печелившите възвърнати инвестиции в историята. Artisan е продадена успешно на Lions Gate през декември 2003 година. Преди Artisan Блок е един от най-талантливите агенти и управлява West Coast Operations for International Creative Management от 1992 до 1997 и е основател на Intertalent Agency.  

Роден в Бруклин, Ню Йорк, КЕН КАМИС (изпълнителен родуцент)  завършва реч и драма в Northwestern University. Започва да работи във филмовия бизнес веднага след колежа в MGM/UA като търговки представител в отдела, занимаващ се с колежите. След това става вице-президент на Worldwide Acquisitions for RCA/Columbia Pictures Home Video.
През 1992 година Камис работи за InterTalent Agency, където негов клиент е Питър Джаксън. По-късно Камис става изпълнителен вице-президент на ICM, която осигурява финансирането на носителя на Academy Award®‐”Властелина на пръстените” и други независими филми като Gosford Park на Робърт Алтман.
Преди няколко години Камис създаде Key Creatives, своя собствена фирма за менажиране на таланти, сред чиито клиенти са носителите на Academy Award® Питър Джаксън, Фран Уелш, Филипа Бойенс и сценариста Кристофър МакКери, както и снимачния екип на пол Андерсън и Джереми Болт.
Каминс е изпулнителен продуцент на Valkyrie с МакКери, Том Круз и Брайън Сингър, и на Death Race с Пол Абдерсън и Джереми Болт.
Камис ще участва като изпълнителен продуцент и във филма на Стивън Спилбърг и Питър Джаксън Tin Tin, който очакваме скоро по кината.

ПОЛ ХАНСЪН (ко-изпълнителен продуцент)  също работи в QED International, като се грижи за финансите на компанията, продуктите и продажбите, инфраструктурата на доставките и админстрацията. Негова заслуга са филмите W, The Lucky Ones, Smart People, и The Hunting Party.  Преди QED, Хансън е изпълнителен директор на Key Creatives, компания за мениджмънт и продукции и е заемал няколко мениджърски позиции в Artisan Entertainment, където прави финансови прогнози, предлага стратегически консултации и подкрепа на многото подразделения на компанията. Хансън започва кариерата си като инвестиционен банкер в Broadview International, където се занимава с технологии и медийни сделки на стойност над 1 милиард долара.

ЕЛИЪТ ФЕРВЕРДА (ко-изпълнителен продуцент) , вице-президент в QED International участва във финансирането, ресурсите и производствените аспекти на компанията. Преди това Ферверда работи като маркетинг-консултант в музикалната индустрия по проекти, свързани с online маркетингови кампании на рап звездата Нели.

ТРЕНТ ОПАЛОХ (оператор)  започва кариерата си на оператор, заснемайки късометражни филми и над 100 музикални видео клипа. Печели награди за филма на Weiden & Kennedy Tempbot с режисьор Нийл Бломкамп и Terminus с режисьор Тревор Кавуд.
Снима телевизионни реклами за Adidas, Bungie, Electronic Arts, Gatorade, Microsoft, Lucasfilm, Panasonic, и кампанията на Visa за Олимпийските игри през 2008.
Сред най-последните му реклами са рекламата на филма на Джордж Лукас „Войните на клонингите” и на Нийл Бломкамп Halo – Combat, който спечели Grand Prix на наградите в Кан през 2008. той завърши работата си по своя първи игрален филм – нискобюджетния филм на ужасите Darklands, преди да започне работа в „Сектор 9”.

ФИЛИП АЙВИ (продуктов дизайнер)  работи във филмовата индустрия от 18 години. Започва кариерата си в арт отдела като асистент във филма на Алисън МакЛийн Crush, а след това във филма на Леон Нарбей The Footstep Man.  Проправя си път до арт директор в много местни и международни игрални филми. Сред най-добрите са трилогията „Властелинът на пръстените”, Laundry Warrior, In My Father’s Den (носител на международната награда на критиците на филмовия фестивал в Торонто през 2004), Легенда за Зоро, Boogeyman, както и  100 епизода на “Xena: Warrior Princess.”
Айви стана наскоро продуктов дизайнер във вампирския филм на Глен Стандринг Perfect Creature, във филма на Тоа Фрейзър No. 2 (награда на публиката на филмовия фестивал Sundance Film Festival през 2006) и филма на Робърт Саркис Out of the Blue.
Айви е два пъти носител на престижната награда на арт директорите Guild’s Excellence за работата си в трилогията „Властелинът на пръстените”.

ДЖУЛИЪН КЛАРК (редактор)  редактира от Ванкувър, Канада повече от седем години. Работил е над четири проекта игрални филми с режисьора Карл Бесай, включително по Emile с участието на Иън МакКелън. Кларк е носител на наградата Leo за работата си във филма на  Бесай Unnatural & Accidental, и е номиниран за множество други проекти. Съвсем наскоро той редактира филма на Брус Суийни American Venus, с участието на Ребека Де Морни и Control.Alt.Delete, с режисьор камерон Лабин. Кларк е редактирал няколко документални филма, сред които The Life and Times of Arthur Erickson на Гордън МакЛенън.

ДАЯНА СИЛИЪРС (дизайнер костюми) е правила костюми за над 150 игрални филма, както и за множество телевизионни реклами и телевизионни постановки. Получила е много награди за южноафрикански игрални филми като  Fiela se Kind, Die Storie van Klara Viljee, Paljas, и Promised Land, както и за много международни филми като The Deal, Bopha с режисьор Морган Фриймън, Boesman and Lena с режисьор Джон Бери, Red Dustс режисьор Том Хупър, Proteus с режисьор Джон Грейсън,  Story of an African Farm, Goodbye Bafana с режисьор, носителят на Оскар Били Огъст, и Disgrace, Krakatoa, To Be First, The Librarian, и The Bird Can’t Fly.  Силиърс е номинирана за канадската награда Gemini Award за най-добър дизайн на костюми за носителят на награда канадски сериал “Human Cargo.”
Copyright © 2024 Dir.bg.