"Източни пиеси" ще се бори за наградата LUX 2009

19.09.2009 г.
 Филмът "Източни пиеси" на режисьора Камен Калев е сред трите номинирани филма, които ще се състезават за наградата на Европейския парламент за кино LUX 2009.

Тази добра за българското кино новина дойде  след приключването на 66-ия Международен филмов фестивал във Венеция. Другите два номинирани филма са Sturm, на режисьора Ханс Кристиан-Шмид (Германия, Дания, Холандия) и “Добре дошли”, с режисьор Филип Лиоре (Франция).

Победителят на наградата LUX получава финансиране от Европейския парламент за субтитрирането на спечелилия филм на 23-те официални езика на ЕС, както и финансова субсидия за адаптиране на оригиналната филмова версия за хора със зрителни и слухови затруднения. Наградата LUX е създадена през 2007 година като инициатива на Европейския парламент в подкрепа на европейските филмови продукции и тяхното разпространение в Европа чрез. Отличените филми са със значим принос към европейския обществен дебат. Победителят ще бъде избран от депутатите в Европейския парламент. Официалната церемония по връчването на престижния приз ще се състои 25 ноември 2009 г. в Страсбург.

Сред носителите на наградата LUX е известният режисьор Фатих Акин.
Copyright © 2024 Dir.bg.