Бургас за първи път с премиера на филм

06.10.2009 г.
Бургас за първи път с премиера на филмДебютният филм на Камен Калев - „Източни пиеси“, ще има своята премиера на 6 октомври в Бургас. Тя се реализира с подкрепата на Община Бургас. Филмът ще бъде представен от 20.30 ч. в кино „Тракия“от режисьора Камен Калев, продуцента Стефан Пирьов, изпълнителния продуцент Мая Виткова, част от актьорския състав и Елица Кацарска - представител на фирмата - разпространител.

Лентата тръгва по кината от 9 октомври в Бургас и от 16 октомври в страната. Преди да стигне до българските зрители, филмът е показван в Кан, Рим, Милано, Париж, Марсилия, Брюксел, Мюнхен, Мелбърн, Сараево и други места по света.Филмът, реализиран почти изцяло от бургаски екип, е запечатал пулса на софийските улици. Сценарият разкрива едно момче, което е изгубило смисъла на живота си.

Между приятелите, ежедневието и града, който диша, Ицо (Христо Христов) се опитва да намери своята истина, да открие отново любовта и да усети пулса на живота… Уви, по пътя към изгубената надежда има ужасно много препъни-камъни.Любопитен е фактът, че главният герой не е професионален актьор, както и някои от останалите герои във филма.

Но всички те са в особена хармония с професионалните актьори, избрани специално за филма. Главните роли са поверени на двамата млади актьори - Ованес Торосян и Николина Янчева.

Екранна подкрепа им оказват опитните актьори Иван Налбантов и Красимира Демирева, които впечатляват зрителите в ключови епизоди.

В актьорския състав се изявяват и турските актриси Саадет Изил Аксой и Хатидже Аслан.Пътят на „Източни пиеси“към зрителските сърца започва от тазгодишното издание на фестивала в Кан, където е показан в известната 15-дневка на режисьорите.През август, на филмовия фестивал в Сараево съвсем малконе му достига да отмъкне Сърцето на Сараево в конкурса. Именно в Сараево, където преди няколко години се ражда идеята за създаването на „Източни пиеси“, филмът бе удостоен с призът на CICAE.

Тази награда представлява подкрепа за разпространение, кинопоказ и промоция в мрежа от 3000 салони, управлявани от членовете на организацията. Получаването на този приз подрежда „Източни пиеси“сред един от трите игрални филма, получили награди в състезателната програма на фестивала.

На финала на фестивала във Венеция „Източни пиеси“отново получава признание и става един от трите номинирани филма, избрани да се състезават за наградата на Европейския парламент за кино LUX 2009.През октомври „Източни пиеси“ще участва на фестивалите в Чикаго, Варшава, Мумбай, Хайфа, Тайпе и Токио, а през ноември ще бъде показан на кинофестивала в Солун.Световен разпространител на „Източни пиеси“са „Memento Films“, разпространител за България е MVM International.По материали на Община Бургас
Copyright © 2024 Dir.bg.