Източни пиеси” излезе на голям екран в България

17.10.2009 г.
„Източни пиеси” излезе на голям екран в БългарияКинодебютът на Камен Калев, за който се говори от пет месеца насам, ще бъде показан на кино не само в София, но и в Бургас, Варна и Пловдив. Премиерната му дата за Бургас беше 9 октомври 2009 г., а за всички останали градове – 16 октомври 2009 г.

Преди да стигне до българските зрители, „Източни пиеси” бе показан в Кан, Рим, Милано, Париж, Марсилия, Брюксел, Мюнхен, Мелбърн, Сараево,  Хелзинки, Калгари, събра положителни реакции и овациите не само на филмовата критика, селекционери, продуценти и разпространители, но и на много от зрителите. Това, което обедини всички в симпатиите им към новия български филм е неговата искреност.

Пътят на „Източни пиеси” към зрителските сърца започна от тазгодишното издание на фестивала в Кан, където бе показан в известната 15-дневка на режисьорите.

През август, на Сараево Филм Фест съвсем малко не му достигна да спечели Сърцето на Сараево в конкурса, но пък успя да стигне до сърцето на публиката и да спечели куп приятелски сърца не само от Балканския регион.

Именно в Сараево, където преди няколко години се ражда идеята за създаването на „Източни пиеси”, филмът бе удостоен с една много полезна награда – призът на CICAE, който се изразява в подкрепа за разпространение, кинопоказ и промоция в мрежата от 3000 салони, управлявани от членовете на организацията. Получаването на тази награди подреди  «Източни пиеси» сред трите игрални филма, получили награди в състезателната програма на фестивала.

След по-малко от месец, малко преди финала на кинофестивала във Венеция, „Източни пиеси” отново получи признание и стана един от трите номинирани филма, избрани да се състезават за наградата на Европейския парламент за кино LUX 2009. Другите два номинирани филма са: „Щурм” на режисьора Ханс Кристиан-Шмид (Германия, Дания, Холандия) и “Добре дошли”, с режисьор Филип Лиоре (Франция). Сред досегашните носители на наградата LUX  е немският  режисьор с турски произход Фатих Акин.
Победителят на наградата LUX получава  финансиране от Европейския парламент за субтитрирането на спечелилия филм на 23-те официални езика на ЕС, както и финансова субсидия  за адаптиране на оригиналната филмова версия за хора със зрителни и слухови затруднения.
Победителят ще бъде избран от депутатите в Европейския парламент и ще бъде обявен на официална  церемония, която ще се състои 25 ноември 2009 г. в Страсбург.
Източни пиеси” e независима продукция и кинодебют на режисьора Камен Калев.

Сред пулса на софийските улици, ние виждаме едно момче, което е изгубило смисъла на живота си. Между приятелите, ежедневието и градът, който диша Ицо (Христо Христов) се опитва да намери своята истина, да открие отново любовта и да усети пулса на живота…Уви, по пътя към изгубената надежда има ужасно много препъникамъни. Любопитен е факта, че главният герой не е професионален актьор, както и някои от останалите герои във филма. Но всички те са в особена хармония с професионалните актьори, избрани специално за филма.

Главните роли са поверени  на двамата млади актьори - Ованес Торосян  и Николина Янчева. Екранна подкрепа им оказват опитните актьори Иван Налбантов и Красимира Демирева,  които впечатляват зрителите в ключови епизоди. В актьорсткия състав се изявяват и турските актриси – Саадет Изил Аксой и Хатидже Аслан.

Световен разпространител на „Източни пиеси” са „Memento Films”, разпространител за България е MVM International.

През октомври „Източни пиеси” ще участва на фестивалите в Чикаго, Варшава, Мумбай,Хайфа, Тайпе и Токио, а през ноември ще бъде показан на кинофестивала в Солун.
Copyright © 2024 Dir.bg.