Люк Бесон с награда от Стокхолм

30.11.2009 г.
Люк Бесон с награда от СтокхолмФренският режисьор, сценарист и продуцент Люк Бесон обяви при получаването на наградата "визионер" на 20-ия филмов фестивал в Стокхолм, че режисурата на филма "Безкрайна синева" е била едно от най-тежките изпитания в кариерата му, предаде АФП.

Шведската актриса и манекенка Ема Сьобърг, която му връчи наградата, представляваща златен кон, подчерта, че от началото на кариерата си той се е утвърдил, според журито, като "универсален дух". Люк Бесон, който описа етапите на кариерата си, стартирала на 17-годишна възраст, обясни по време на церемонията в кино в Стокхолм, че е припадал три пъти по време на заснемането на "Безкрайна синева", което е включвало 24 седмици снимки под водата. Филмът, който беше в програмата на Фестивала в Кан, е бил предаден по спешност на организаторите 6 часа преди започването му. Той припомни, че точно след Кан френската преса го е отписала.

"Нямаше секс, насилие, беше на английски, прекалено дълъг, звездата на филма беше делфин, който не можеха да интервюират...", обясни той. За журито на фестивала в Стокхолм, 50-годишният Бесон е "режисьор с визия", защото "не спира да изследва нови светове и да ни показва своите лични визии от подземното метро и дъната на океаните до космоса и приказките с феи". Фестивалът свършва на 29 ноември. В събота американската актриса Сюзън Сарандън получи награда за цялостна кариера с роли, изпълнение с "прелъстяване и бунт".
BgNewsroom
Copyright © 2024 Dir.bg.