Джоли иска правосъдие в Дарфур

14.12.2009 г.
Джоли иска правосъдие в ДарфурХоливудската звезда Анджелина Джоли замени актьорската кариера за журналистическото перо, за да призове американския президент Барак Обама да увеличи усилията за разрешаване на кризата в Дарфур.

Актрисата написа статия за американското сп. "Нюзуик", в която разказва за нещастието на бежанците в разкъсвания от война район в Судан. Джоли, която е посланик на добра воля на агенцията на ООН за бежанците, написа материала по повод вчерашния ден на човешките права и се възползва от възможността да призове президентската администрация да се намеси в Дарфур.

"Като много американци, подкрепям желанието на администрацията да поеме дипломатически ангажимент дори към режими, от които се отвращаваме. Вярвам, че президентът Обама (и неговото правителство) ще направят всичко възможно, за да възстановят мира в региона.

Тяхната политика обаче повдига редица въпроси. По какъв начин подходът на администрацията на Обама към Судан представлява развитие на правосъдието? Освен това, когато администрацията казва, че смята да работи за "подобряване живота на хората в Дарфур", бих искала да зная какво означава това, освен очевидното, че животът им едва ли може да стане по-лош. На днешния ден на човешките права, същия ден, в който президентът Обама получава Нобелова награда за мир, трябва да си спомним също така за хората, лишени от права.

Подвеждането под отговорност на извършителите на масови жестокости е най-добрият начин да гарантираме правосъдието днес и мира в бъдеще. Судан е мястото, от което трябва да започнем", счита актрисата.
BgNewsroom
Copyright © 2024 Dir.bg.