Три отличаващи се български филма от последното десетилетие

11.01.2010 г.
Три отличаващи се български филма от последното десетилетиеВ навечерието на 13 януари, официалният празник на българското кино и на всички хора, които участват в създаването на филмите у нас, София Филм Фест представя трите най-успешни творби, създадени в последните две години – „Източни пиеси“, „Дзифт“ и „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“.

Успехът се базира на следните показатели: участия на международни фестивали и награди, зрители в България от киноразпространение, продажби извън територията на България за кино и други форми на разпространение. Трите филма могат да бъдат гледани в Дома на киното на 13.01 на промоционални цени. Българската публика имаше възможност да се увери, че „Източни пиеси“ на Камен Калев е най-успешният български филм за 2009 година – за три месеца със седем копия на екран в България са имали възможност да го видят повече от 15 000 души.

Стартирал като проект в „София Мийтингс“през 2008 г., „Източни пиеси“ дебютира през май 2009 г. на филмовия фестивал в Кан като част от програмата „Петнайсетдневката на режисьорите“, първо участие на български филм в тази престижна програма за последните 20 години. Филмът плени сърцата на публиката, прожекциите минаха при голям интерес и заинтригува медиите в Кан. “Ако пропуснете това заглавие, ще изглеждате глупаво след 5 години“, пише френския вестник „Liberation“.

В декемврийското си обобщение на годината, „Screen International“обръща специално внимание на „новите таланти на 2009 година“ и сред 16-те имена откриваме Камен Калев, като авторката на статията (Сара Купър) отбелязва очакванията към българския режисьор, особено след като получи награда за своята работа на престижния фестивал в Токио. „Източни пиеси“, копродукция на България и Швеция, има в актива си 30 фестивални участия досега, част от тях са предвидени за началото на новата година.

През октомври 2009 г. филмът победи в конкурса за първи и втори филми на Варшавския фестивал и предизвика фурор в Токио – получи голямата награда „Сакура Гран При“ с финансово измерение 50 000 щатски долара (най-престижното отличие за български игрален филм през последните 20 години!) и наградите за най-добър режисьор и най-добър актьор (Христо Христов). Начело на журито в Токио беше мексиканският режисьор Алехандро Гонзалес Иняриту, който отбеляза, че Камен Калев е създал филм, „който истински се отличава от другите филми в конкурса“.

Международния фестивал в Братислава също присъди три награди на „Източни пиеси“– за най-добър режисьор, най-добър актьор (Христо Христов) и наградата на екуменическото жури. Към списъка с признания за българският филм на 2009 година се включват и наградата на журито на фестивала в Ещорил, Португалия; наградата на младежкото жури от международния филмов фестивал в Анталия, наградата CICAE от Сараево, както и номинация за наградата LUX 2009.

В първите месеци на 2010 година филмът ще участва в програмите на фестивалите в Палм Спрингс, Барселона, Вилнюс, Техеран, Маями.

Държави, в които „Източни пиеси“ е купен за киноразпространение: Франция, Белгия, Холандия, Люксембург, Норвегия, Турция, Босна и Херцеговина, Хърватска, Македония, Черна гора, Сърбия, Словения, Унгария, Австралия, Нова Зеландия.

Международни награди:
Най-добър филм, най-добър режисьор, най-добър актьор (Христо Христов) - МФФ Токио
Най-добър филм в „1-2 competition“– МФФ Варшава
Най-добър режисьор, Най-добър актьор (Христо Христов), награда на екуменическото жури – МФФ Братислава
Награда на журито – МФФ Ещорил
Награда на младежкото жури - МФФ Анталия
Награда CICAE - МФФ Сараево
Номинация за наградата LUX 2009По материали на София Филм Фест.
Slovesa
Copyright © 2024 Dir.bg.