Джеймс Камерън с две награди "Златен глобус" за “Аватар

19.01.2010 г.
Джеймс Камерън с  две награди Както повечето критици очакваха филмът "Аватар" грабна награди за две от най-престижните категории на церемонията по връчване на златните глобуси в Лос Анджелис. Джеймс Камерън спечели в категорията за най-добра филмова драма, както и за най-добър режисьор.

Режиьсьорът Джеймс Камерън отнесе два златни глобуса у дома в неделя за своя касов хит "Аватар". 3D филмът, който натрупа 1.6 млрд. долара от продажба на билети само за месец, беше избран за най-добър филм, а Камерън стана най-добрият режисьор на годината.Много от присъстващите на церемонията носеха ленти в червено и жълто, в знак на съпричастност към жертвите на опустошителното земетресение в Хаити от миналия вторник.
Продуцентите на "Златен глобус" на няколко пъти призоваха зрителите на церемонията да направят дарения за бедстващото население на страната, предава CNN. "Златен глобус" за най-добра мъжка роля в драматичен филм получи Джеф Бриджис за "Лудо сърце".

Сандра Бълок пък спечели приза за най-добра драматична актриса за ролята си във филма "Сляпата страна". Мерил Стрийп спечели приза за най-добра женска роля в мюзикъл или комедия за участието си в"Джули и Джулия".
Наградата за най-добра мъжка роля в телевизионна драма получи Майкъл Хол за"Декстър", а тази за най-добра женска роля в същата категория бе присъден на Джулиана Маргулис за "Добрата съпруга". "Вискоко в небето" с Джордж Клуни беше един от големите фаворити в нощта преди раздаването, тъй като филмът имаше шест номинации. Накрая обаче трябваше да се задоволи само с една награда - за най-добър сценарий.

Без награда остана мюзикълът "Девет", с девет номинации, но създателите му си тръгнаха с празни ръце. "Златните глобуси" са смятани за ориентир за наградите "Оскар", които ще бъдат раздадени през март.
Copyright © 2024 Dir.bg.