Български филм в битката за “Оскар“

22.01.2010 г.
Български филм в битката за “Оскар“Девет филма продължават в тазгодишната надпревара за "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм, като сред тях е и българският "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде", съобщава телевизия Ей Би Си.

Деветте филма са избрани от 65 останали претенденти. Освен българският филм за "Оскар" се борят творби от Аржентина, Австралия, Франция, Германия, Казахстан, Холандия и Перу. Сред оставащите в надпреварата е германският филм "A White Ribbon", който спечели "Златен глобус”. Номинациите за "Оскарите" ще бъдат обявени официално на 2 февруари. Още преди да бъде номиниран в надпреварата за най-добър чуждоезичен филм, филмът на режисьора Стефан Командарев спечели сърцата на американците - на 21-ия международен филмов фестивал в Палм спрингс, Калифорния, където според "Холивуд рипортър" се оказа"изненадващият чаровник".

Лентата по романа на Илия Троянов е привлякла най-голям зрителски интерес на феста. Според изданието изобилието от хумор и вълнуващи моменти правят "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" един от най-оригиналните филми от жанра"роуд муви", които със сигурност човек би искал да види. Както казва главния герой във филма Бай Дан - в ролята Мики Майнолович: "Животът е зар, който държиш в ръцете си и каквото се случва, зависи от твоите умения и късмет". На 2 февруари зарът се хвърля за едно от най-добрите постижения на българското кино след 1989-а.
BPost
Copyright © 2024 Dir.bg.