Философията за живота в “Книгата на Илай

24.01.2010 г.
Философията за живота в “Книгата на Илай“Дензъл Уошингтън е в главната роля в новия филм на Албърт и Алън Хюз “Книгата на Илай“.

Филмът е особен и протяжен. Действието се развива в постапокалиптичния свят, където всичко е заличено. От покритата със сив прах земя стърчат скелети на сгради и коли, ръждясали пътни табелки сочат посоки в нищото. В същото това нищо броди скитник. Целият му живот се събира в мърлява раница. В нея са следите от годините преди бедствието - има iPhone и кърпички от KFC, с които се почиства, тъй като изворите на вода са неоткриваеми.

Скитникът знае как да се защитава от оживелите, превърнали се в канибали, нещастни хора. Той знае как да се пази от ослепителното слънце, което отнема зрението на хората. Скитникът пази една книга. Книгата на неговия живот. Унищоженият свят може да се съгради отново с тази книга. Потопен в сиво, черно и “изгоряло“ кафяво, “Книгата на Илай“ е опит за философски филм с екшън елементи. На фона на сринатия до основи познат нам свят, авторите изграждат едни по-различни взаимоотношения.

Умните оцелели са самци или предводители на масата. Дензъл Уошингтън играе забележително ролята на Илай - скитник, който минава през нововъзникнал град, чийто предводител отчаяно търси една-единствена книга. Неговите подчинени убиват и плячкосват, за да я намерят, но все не успяват. Докато не се появява Илай. Филмът се опитва да разсъждава над вечния въпрос за смисъла на живота, за видимото за очите и видимото за душата (метафората е постигната чрез слепите и зрящите).

В опитите си да създадат филм-притча, който да ни провокира, авторите са допуснали и наличие на доста неясноти в историята си. На места зрителят остава объркан не защото му липсва капацитет да разбере посланията, а поради тяхната еклектичност и недоизбистреност. Все пак - “Книгата на Илай“ е красив и умен филм. За съжаление, участието на актьори като Уошингтън, Гари Олдман (в ролята на лошия Карнеги, който владее новопостроения град), Мила Кунис и др. не е достатъчно. След финала, освен объркан, човек може да се окаже недоволен.
СЕГА
Copyright © 2024 Dir.bg.