Източни пиеси” с награда в Триест

01.02.2010 г.
„Източни пиеси” с награда в ТриестПореден международен успех на българското кино!

21-вото издание на Alpe Adria Cinema – Trieste Film Festival, Международния филмов фестивал в Триест приключи вчера, 28 януари 2010 година. Българският филм „Източни пиеси” на режисьора Камен Калев получи наградата на CEI – Централно европейска инициатива. Наградата се присъжда за филм, който по най-успешен начин интерпретира съвременната реалност и диалогът между различните култури. Българо-шведската копродукция беше отличена заради „умението да се разкаже значима и стойностна история, която е емблематична за проблемите, свързани с глобализацията, и в същото време поразява с уникалните характери на главните персонажи и тяхната човечност”.Централно европейска инициатива (CEI) е свързана с проекта „EASTWEEK”, който за първи път става част от фестивала в Триест по случай неговата 20-та годишнина. За второто му издание са ангажирани участници от най-престижните европейски филмови училища. За да се предложи на студентите по кино възможно най-интригуваща и полезна програма, паралелно с представянето на филмите, включени в конкурсната програма на фестивала, са организирани срещи, различни по тематика майсторски класове и уъркшопове.

На миналогодишния „София Мийтингс” в рамките на 13-ия София Филм Фест в партньорство със CEI бе организирана специална дискусия, посветена на актуалното състояние на дистрибуцията на европейското кино, в която участваха представители на едни от най-престижните световни дистрибутори в Европа.

Кинодебютът на Камен Калев стана любим и близък филм не само на българските, но и на чуждите зрители най-вече заради своята искреност. „Източни пиеси” е българското заглавие в Международния конкурс на предстоящия 14-и София Филм Фест.
Copyright © 2024 Dir.bg.