Блестящи актьори отдават почит на Фелини

02.02.2010 г.
Блестящи актьори отдават почит на ФелиниДевет“ смело преправя в мюзикъл класиката “Осем и половина“ на великия италиански режисьор Федерико Фелини. Филмът на Роб Маршал (“Чикаго“, “Мемоарите на една гейша“) има и достатъчно собствено обаяние, за да впечатли зрителите, независимо дали са гледали първообраза.

Сюжетът следва стриктно този на “Осем и половина“ - известният режисьор Гуидо (Даниел Дей-Люис) се намира в творческа и житейска криза, разкъсван между липсата на идеи за новия си филм и проблемите със своята съпруга (Марион Котияр), любовницата (Пенелопе Крус) и музата (Никол Кидман). Дни преди снимките на филма да започнат, режисьорът отчаяно търси вдъхновение от всички жени в живота си, но, за да намери пътя към тях, трябва да се пребори с егоцентричния си ненаситен характер.

С развитието на историята всяка от дамите изразява с песен чувствата си към Гуидо. Тези вплетени в сюжета женски партии разкриват чрез танц, костюми и цветове уникалния нрав на героините. Хореографията в целия филм е разтърсваща, но от песните се запомня само страхотната “Бъди италианец“, изпята от певицата Фърги. Повече добри попадения има в диалога - той е естествен, но и дълбок, с чести препратки към Фелини.

За освежаването на класическия сюжет основна заслуга има изумителният актьорски състав. Даниел Дей-Люис сякаш се е вселил в героя си и прави една от коронните си роли. Заобикалящите го актриси ярко се отличават една от друга и като типажи, и като темперамент. Опитните Джуди Денч (като гардеробиерката-съветница на Гуидо) и София Лорен (майката на героя) по нищо не отстъпват в чара си на по-младите Никол Кидман, Пенелопе Крус и Марион Котияр. Кейт Хъдсън също прави забележителна и дръзка роля на съблазняваща Гуидо журналистка.

Въпреки драматичната си канава филмът не натежава, защото успява да намери баланса между сериозния сюжет, блясъка на хореографията и намигванията към първоизточника “Осем и половина“. Най-ценното постижение на “Девет“ е, че не изглежда вторичен, а успява да добави достатъчно стойност и свежест към класическия киноразказ на Фелини.
СЕГА
Copyright © 2024 Dir.bg.