Войникът и любовта, видени не кой знае как

27.02.2010 г.
Войникът и любовта, видени не кой знае какОригиналното заглавие на филма “С дъх на канела“ е "Dear John". Българският превод е такъв, защото книгата, по която е заснет филмът, е преведена по този начин. Във филма канелата не присъства нито пряко, нито косвено, нито дори се споменава за нея.

Все пак филмът “Скъпи Джон“ (както прекрасно би могъл да се казва) е драма за една истинска тежка любов. В началото на XXI в. в САЩ двама души се срещат и се влюбват. Но той служи в специалните сили и след две седмици райско щастие двамата трябва да се разделят.

Докато са на различните краища на земното кълбо, влюбените си пишат много писма. Неговите започват винаги със “Скъпа Савана“, а нейните - без изключение, със “Скъпи Джон“. Джон (Чанинг Тейтъм, “G.I.Joe: Изгревът на Кобра“) обиква момичето с ангелско лице Савана (Аманда Сийфрайд, “Mamma Mia!“). Тя също се влюбва в него и изкарва мечтана лятна ваканция. Но когато Джон заминава, Савана не е единствената, която ще го чака.

Самотният странен баща на Джон - г-н Тайри (Ричард Дженкинс), макар и да не му личи, също обича своя син. Запленен от колекцията си от монети, баща му си създава затворен свят, в който притеснението за живота на сина му е перфектно прикрито. Общо взето, във филма няма почти никакво действие в кинаджийското значение на думата. “С дъх на канела“ по-скоро е разказан, буквално. В разговори между персонажите и чрез глас зад кадър, четящ многобройните писма, сюжетът бавно се разгръща и разкрива случките в живота на двамата влюбени.

Тейтъм и Сийфрайд за съжаление не правят достатъчно силно добро впечатление с изпълненията си. Личи си, че са се постарали, но дълбоките емоции, които би трябвало да ни свият сърцата, някак остават на повърхността. Основният проблем, който филмът разисква, е любовта - към бащата, към жената, към родината, към живота. Кое е по-важно? Кое можеш да жертваш и струва ли си? Режисьорът Ласе Халстрьом обаче има далеч по-добри филми като “Защо тъгува Гилбърт Грейп“ и “Шоколад“.
СЕГА
Copyright © 2024 Dir.bg.