Продуцент оказва натиск на “Оскар“-ите за “Войната е опиат

04.03.2010 г.
Продуцент оказва натиск на “Оскар“-ите за “Войната е опиат“Един от продуцентите на филма „Войната е опиат“ - сред главните претенденти за „Оскар“, е направил опит да повлияе на мнението на членовете на Американската академия за киноизкуство по електронната поща, съобщава руският сайт Lenta.ru , цитиран от БГНЕС.

Никълъс Картие разпратил писма до членовете на академията, в които ги призовал да гласуват за „Войната е опиат“, а не за „филм, чиито снимки струват 500 милиона долара“. Получилите писмата схванали заявлението като директен намек срещу лентата на Джеймс Камерън „Аватар“, съобщава The Washington Times.

Според официалния представител на академията Лесли Ънгър, с действията си Картие е нарушил етичния кодекс на киноакадемията, извършвайки „опит да прокара филм или постижение, хвърляйки сянка върху конкурентна творба или постижение“. Според АП в някои писма процудентът си позволил директно да призовава на „Войната е опиат“ да се присъди първото място, а на „Аватар“ - десетото.

В момента академията решава как да накаже нарушителя, който междувременно е поднесъл извинения за постъпката си, обяснявайки я с наивност и вълнение преди церемонията на 7 март. Малко вероятно според запознатите с нравите в това миниобщество на посветени в седмото изкуство е обаче да се стигне до драстично решение като изключване на творбата от официалния списък с претендентите за отличията.

Твърде възможно обаче е, ако лентата на Катрин Бигълоу победи, на Картие все пак да бъде отказано членство в академията. Както отбелязва The Washington Times, нарушението на продуцента по никакъв начин няма да се отрази на крайното решение, което според изданието така или иначе вече е взето.
klassa.bg
Copyright © 2024 Dir.bg.