"Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" с наградата за най-добър филм на Фестивала на независимото кино в Калифорния

30.04.2010 г.
Филмът на Командарев спечели наградата на Фестивала на независимото кино в Калифорния.

12-ия Фестивал на независимото кино в Калифорния приключи на 25 април.

В официалната селекция бяха включени 18 пълнометражни и 46 късометражни филма, измежду които 8-членното международно жури имаше възможност да избере своите фаворити. „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” спечели наградата за най-добър филм. Калифорнийският независим фестивал връчи награди за цялостен принос към киноизкуството на актьора Ричард Драйфус и легендарния продуцент Соул Зенц.

Мира Сорвино получи наградата за най-добра актриса, а Мартин Ландау – за най-добър актьор. Стефан Командарев и Мики Манойлович бяха номинирани съответно за режисьор и актьор.

Фестивалът на независимото кино в Калифорния е сред най-успешните събития в САЩ. Стартирал през 1997 година, фестивалът привлича вниманието на американските и световни кинотворци и фокуса на международната преса. Наградата на „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” е поредното признание за успехите на българското кино в 2010 - годината на Българското кино.

Към днешна дата „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” продължава да е на екран от 81 седмици, 54 от които в българския Топ 20; има участия в 67 фестивала, 30 международни награди и се разпространява в 31 държави.

Следващото участие на филма е в конкурсната програма Ecran Junior на предстоящия кинофестивал в Кан.
Copyright © 2024 Dir.bg.