Програмата „Десетилетие на българското кино” представя „Мила от Марс

07.06.2010 г.
Програмата „Десетилетие на българското кино” представя „Мила от Марс”2010 е Година на българското кино. Обещанието, което Международният София Филм Фест и Националният филмов център дадоха на киноманите и професионалистите в началото на годината, беше за срещи с повечето от най-стойностните български филми, създадени през последното десетилетие.

Представяме на вашето внимание „Мила от Марс” на Зорница София. Програмата „Десетилетие на българското кино” е включена в извънредния „семестър” на инициативата „София Филм Фест за учащи” и представя 34 български игрални филма, произведени в периода 2000 – 2009. СФФУ е програма, която се радва на изключителен интерес от младите хора. Студентите и учениците имат право на безплатен вход. Филмите от „Десетилетието” са всяка сряда от 18.30 часа в Дома на киното и ще бъдат представени от техните автори. Изключение е прожекцията на „Мила от Марс”, която ще бъде в четвъртък, 10 юни, отново от 18.30 часа в Дома на киното.


Мила от Марс” - филмът

16-годишно момиче бяга от опасен мъж и попада в далечно гранично село. Скоро разбира, че единствените жители там - девет старци, се препитават с отглеждане на марихуана и че в селото е нелегалната плантация на мъжа, от когото бяга. Тя обаче решава да остане… и нищо вече не е същото.

Филмът “Мила от Марс” е дипломен за режисьора и дебют за почти целия основен снимачен екип на средна възраст 26,5 години. Основателите на “Всички неща” (продуцентите) и копродуцентите от “Доли Медиа Студио” представят с този филм и един непрактикуван в България есктремен спорт “снимане на независим нискобюджетен игрален филм”.

Режисьор и ценарист на филма е Зорница София. В ролите са  Весела Казакова, Асен Блатечки, Любомир Попов, Златина Тодева, Йордан Биков  и др.

Из сайта на филма
„Съвсем нормален снимачен план – по десетина епизода дневно...”

„През първия 13 дневен период между 14 и 18 снимачни часа дневно всеки ден, със 2.30 до 4 часа сън, в зависимост от работата след приключване на снимки и от длъжността.”

„На турската граница (Кулата) граничарите станаха нещо като част от екипа и съдействаха да направим доста неща, като нощни снимки, които ни бяха изрично забранени.”

„Млади, пълни с енергия шегобийци. Издържаха...”

Критиката за филма

Филмът маркира пътя на режисьор, чиито изяви трябва да бъдат следени.
сп. Variety

Художник, автор на пърформанси и инсталации, специализирала и излагала свои работи в САЩ и Европа, Зорница София много бързо се превърна в новото лице на българското кино. С този филм диалогът на киното ни с публиката достига отдавна бленувани стандарти. Вече може да се говори за саундрака в българската култура като самостоятелна творба, а и за първи път във финалните надписи се появява уебсайта на филма. С много смелост и хъс, „Мила от Марс” се цели в младата публика и разбива всички представи за финансовия недоимък в киното. За справки - онлайн ръководството на Зорница София „Как да снимате игрален филм с бюджет на клип на Каризма”.
Йоана Павлова, Media Times Review, февруари 2005

Градското сираче Мила, катo „екстремна версия на Джоди Фостър в „Шофьор на такси” („Варайъти”) и светът на старците, получили колективна награда за „най-топла, оригинална и завладяваща актьорска игра” се сблъскват във филм, награден за „най-неконвенционален филм” и за „кинематографична оригиналност”.
cinefish.bg

Фестивални участия и награди
2004
МФФ Манхайм-Хайделберг – наградата на Екуменическото жури, специална награда в памет на Р. В. Фасбиндер за режисьор на “най-неконвенционален филм”
МФФ Сараево – голямата награда, наградата на журито за актьорски ансамбъл
МФФ София – най-добър български филм
Фестивал на българския игрален филм “Златна Роза” - награди за най-добър филм, най-добра актриса (Весела Казакова) и приз “Въло Радев” за забележителен режисьорски дебют на Зорница София
СБФУ – награди за режисьорски дебют, най-добра актриса (Весела Казакова) и най-добър филм за последните 3 години
Фестивал „Златно Око”, Попово, България - награда за най-предизвикателен дебют на двамата оператори
Награда “Горчива чаша” на Журналистическия факултет
Българският избор за наградите на Академията 2005

МФФ Пусан, Южна Корея – секция “Световно кино”
МФФ Варшава, Полша – секция “Нови режисьори”
МФФ Сао Пауло, Бразилия – секция “Нови филмови творци”
МФФ Солун, Гърция
МФФ Гоа, Индия – секция “Световно кино”
МФФ Мар дел Плата, Аржентина
МФФ Керала, Индия
МФФ Ченай, Индия
МФФ Пуна, Индия
МФФ Рейкявик, Исландия
МФФ Гьотеборг, Швеция
МФФ Палм Спрингс, САЩ
МФФ Триест, Италия
МФФ Висбаден, Германия
МФФ Истанбул, Турция
МФФ Фебиофест, Прага, Чехия
МФФ Минеаполис, САЩ
МФФ Трансилвания, Румъния
МФФ Finale Pilzen, Прага, Чехия
МФФ Аусбург, Германия
МФФ Pesc Young Filmmakers Festival, Печ, Унгария
МФФ Атина, Гърция
МФФ на Новото кино Монреал, Канада
МФФ Сардиния, Италия
Тур в САЩ на 8 фестивала с премиера на Фестивала High Falls

Филмът е включен в програмите
Ново българско кино в Лондон – Студия Ривърссайд, Лондон, Великобритания
Нови филми/Нови режисьори, Музей на модерното изкуство и Линкълн Център, Ню Йорк, САЩ
Copyright © 2020 Dir.bg.