Започна фестивала "Любовта е лудост" във Варна

16.07.2010 г.
Започна фестивала Осемнадесетото издание на Международния филмов фестивал „Любовта е лудост” отново ще предложи незабравими срещи със седмото изкуство и неговите творци.

Над 20 страни от Европа, Америка и Азия ще представят свои филми пред варненската публика.

12 са заглавията в конкурсната програма, която ще бъде оценявана от петчленно международно жури.

Във връзка с обявяването на 2010 за година на българското кино в официалната програма ще бъдат показани няколко от най-новите български филмови продукции като „Стъпки в пясъка” /реж. Ивайло Христов/ с Иван Бърнев, Асен Блатечки, Деян Донков, Велко Кънев, Васил Михайлов – участва в Московския филмов фестивал, за български емигрант в Америка, „Стъклената река” /реж. Станимир Трифонов/ с Иван Ласкин, Захари Бахаров, Стефан Вълдобрев, Стефан Данаилов – героите разгадават тайните на богомилите, „Ако някой те обича” /реж. Киран Коларов/ с Стоянка Мутафова, Фани Коларова, Деян Донков, Николай Урумов, Михаил Мутафов – за несподелената любов на ученичка към учителя й по пиано, „Още нещо за любовта” /реж. Магдалена Ралчева – дебют, сцен. – Георги Данаилов/ с Калин Врачански, Мария Статулова, Стоян Радев, Симеон Лютаков, Росица Дичева, Димо Алексиев – за млад хирург, действието се развива във Варна.

На творческите стремежи и проблемите на новото българско кино ще бъде посветена и специална кръгла маса, организирана в рамките на фестивала съвместно със сп. „Кино”, което ще отпечата дискусията в един от следващите си броеве. Българска национална филмотека ще бъде партньор на фестивала за друг български акцент в програмата - панорама, посветена на юбилеите на две знакови фигури в родното ни кино: 90-годишнината на изключителния поет, драматург и сценарист Валери Петров и 80-годишнината на големия актьор Георги Черкелов. Отделен научен симпозиум ще бъде посветен на творчеството на Валери Петров и на още две крупни знакови личности за българското филмово наследство - Тодор Динов и Симеон Пиронков.

Специален акцент на фестивала ще бъдат две панорами, организирани със съдействието на Руския културно-информационен център – „Чехов в руското кино” по повод 150-годишнината на великия писател, и „Цената на мира”, посветена на 65-годишнината от победата над хитлеро-фашизма. Продължават и традиционните добри връзки на фестивала с Френския институт и Културното представителство при посолството на ИР Иран, които съдействат за гостуването на кинематографисти от тези страни на неговото 18-то издание.

Сред чуждестранните гости очакваме и режисьори, продуценти, киноведи от Унгария, Полша, Русия, Финландия, Турция и др. Общо гостите на фестивала, сред които по традиция челно място заема елитът на българското кино, ще бъдат над 200, а над 50 водещи български медии ще отразяват неговата работа.
Copyright © 2024 Dir.bg.