"Градът" оглави американския бокс офис

22.09.2010 г.
Новият филм на Бен Афлек - "Градът", оглави американския бокс офис този уикенд.

Лентата, която е вторият режисьорски опит на звездата, разказва за банков крадец, влюбващ се в банковия си мениджър, докато се опитва да избяга от преследващите го агенти на ФБР. Романтичният трилър завърши уикенда с приходи от 23, 8 млн. долара - съвсем прилично постижение на фона на 37-те милиона, вложени за реализацията му. Освен режисьор, тук Афлек е и сценарист, и изпълнител на главната роля, партнират му Джон Хам, Ребека Хол, Крис Купър, Джереми Рене и звездата от сериала "Клюкарката" Блейк Лавли.

Две нови заглавия имаме и на позициите в топ 3. Малко изненадващо комедията "Лесна, А?" успя да се добере до второто място с печалба от 18,2 млн. Частично базиран на романа "Алената буква", филмът ни пренася в живота на примерната ученичка Олив Пендергаст, който се обръща наопаки след слух, че е изгубила отдавна девствеността си. В каста можем да отличим младата Ема Стоун, за която това всъщност е и първа главна роля в кариерата й, както и далеч по-познатите Стенли Тучи и Лиса Кудроу от сериала "Приятели".

И този път М. Найт Шаямалан не успя да оглави класацията, но поне новият му проект "Дявол" се изкачи в челото на подреждането. Лентата, в която индиецът е поверил режисурата на младото и обещаващо дуо Дрю и Джон Доудъл, разказва за петима непознати, заседнали заедно в асансьор. В кабината започват да се случват необясними неща и скоро става ясно, че някой от тях не е този, за когото се представя. В дебютния си уикенд на екран sci-fi хорърът припечелва 12,5 млн. долара.

С три позиции по-надолу е лидера от миналата седмица - "Заразно зло: Живот след смъртта". Фентъзи сагата отново залага на добре познатия тандем Мила Йовович - Пол Андерсън (главна роля - режисьор), които с типичния сюжет с куп кръвожадни зомбита, ефектната визия и компанията на Сиена Гилъри, Али Лартър и звездата от "Бягство от затвора" Уентуърт Милър, успяват да доведат печалбата на лентата до общо 43, 9 млн. (10,1 през уикенда).

Четвърто ново предложение имаме на петата позиция. Това е анимационната комедия "Алфа и Омега" (9,2 млн.), насочена предимно към детската аудитория, въпреки че ни занимава с… любовните взаимоотношения между два вълка от различни враждуващи племена.

Четири места спрямо предходното издание губи крими драмата "Обирджии", в която блестят имената на Пол Уокър, Хейдън Кристенсен, Зоуи Салдана, Мат Дилън и др. Лентата, разказваща за кървавата схватка между група банкови крадци и решен на всичко да ги спре полицейски детектив, събира приходи от 3 млн. С 300 хиляди по-малко се отчита новият филм на холивудския секссимвол Джордж Клуни – "Американецът", в който актьорът изпълнява ролята на оттеглил се наемен убиец, опитващ се да загърби мрачното си минало. Тук Клуни отново работи с режисьора Антон Корбин, с когото бяха в основата на "Контрол" от 2007 г.

Изненадващо, на осмата позиция се завръща първият съвместен проект на Леонардо ди Каприо и Кристофър Нолан  - "Генезис", който в миналото издание бе на десетото място и едва ли някой очакваше през настоящото отново да е в топ 10 на най-гледаните филми в САЩ. С 2, 01 млн. долара приходи обаче, фентъзи блокбъстърът успя да се изкачи с две места и да увеличи общата си печалба зад Океана на 285, 1 млн. долара.

В световен мащаб лентата припечелва още 468, 2, за да увеличи общите приходи до 753, 3 млн. долара. Що се отнася до присъствието на "Генезис" в американския бокс офис, е редно да споменем, че това е десета негова поредна седмица сред най-гледаните филми в Америка.

С 2 млн. печалба на деветата позиция застава екшън комедията "Ченгета в резерв", в която нестандартният тандем Марк Уолбърг – Уил Фарел оборва всички скептици в ролята на ченгета неудачници, а десетте най-гледани заглавия завършва новият проект на Робърт Родригес - "Мачете".

В продукцията на FOX бруталният Дани Трейо раздава справедливост по тарантиновски, обграден от сексапилни дами в лицето на Линдзи Лоуън и Джесика Алба. Филмът вече може да се похвали с общи приходи в размер на 24, 3 млн. до момента (1,7 млн.), но като се има предвид, че след едва три седмици на екран е на път да изпадне от подреждането, като че ли за пореден път убеждава, че Родригес не е по вкуса на масовата американска публика.

Обобщение:

Освен новината, че новият филм на Бен Афлек успя да оглави бокс офиса, е редно да отчетем, че и първите три заглавия в челото са нови предложения. Иначе "Градът" е вторият режисьорски опит на холивудската звезда, но въпреки това очакванията към него определено бяха доста големи. Причината - при дебюта си в това амплоа, Афлек създаде мрачната криминална драма "Жертва на спасение", която дотолкова впечатли, че дори бе на път да отмъкне и един "Оскар".

Новото му предложение също бе прието топло от критиката и премина с впечатляващ успех на фестивала в Торонто, където бе неофициалната му премиера. Що се отнася до финансовата страна на ситуацията обаче, "Градът" е далеч по-комерсиален филм от "Жертва на спасение".

Последният завърши с обща печалба от 34, 6 млн. в цял свят, докато само до момента романтичният трилър е реализирал 23,8 млн. от домашна сцена, тепърва ще отчитаме и приходи от екраните по другите страни.

Що се отнася до другото заглавие, което следим с повишено внимание - "Заразно зло: Живот след смъртта", то Мила Йовович и компания са регистрирали до момента 86, 3 млн. в световен мащаб при бюджет от 60. Така, въпреки негативната реакция от страна на критиката, най-сериозният "съдник" на филма – публиката, е на път отново да даде предимство на сагата. Все още обаче продължението има да наваксва във финансово измерение спрямо предходните три части, само последната от които инкасира около 150 млн. печалба.

Очаквания за 24 - 26 септември

През тази седмица големите очаквания са насочени най-вече върху едно единствено заглавие - "Уолстрийт: Парите никога не спят". Сикуелът на финансовия трилър, донесъл "Оскар" на Майкъл Дъглас в края на 80-те, ни връща отново в света на машинациите и брокерските инвестиции, в които оцелява най-силният.

И този път, в основата на лентата са самият Дъглас и режисьора Оливър Стоун, но в каста имаме и други силни имена – младият Шая Лебьоф, Кери Мълиган, Сюзън Сарандън, Джеф Бролин и др.

Още отсега филмът тръгва със сериозни амбиции да остави трайна следа в киното, а вниманието е повишено и заради личната драма на Майкъл Дъглас, който се бори с рака, но въпреки това обеща да присъства на премиерата.

Иначе другото силно заглавие тази седмица е новия филм на Уди Алън - "You Will Meet a Tall Dark Stranger", впечатляващ традиционно със звезден каст и силна режисура.

Лентата, в която се изявяват Антъни Хопкинс, Наоми Уотс, Джош Бролин, Фрида Пинто, Антонио Бандерас и компания, проследява историите на няколко различни семейни двойки, които съдбата преплита по нестандартен начин.

източник: avtora.com
Copyright © 2024 Dir.bg.