"Социалната мрежа" остана на първо място в американския бокс офис

12.10.2010 г.
"Социалната мрежа" на Дейвид Финчър запази водещата си позиция в американския бокс офис за втора поредна седмица.

Лентата, разкриваща историята на най-популярната социална мрежа Facebook регистрира 15,5 млн. долара през уикенда, с което достигна приходи в САЩ и Канада от 46 млн. при бюджет от 50 млн. При това филмът все още не е направил премиерата си в страните извън Америка, така че тепърва ще можем да оценим дали ще се окаже поредният успешен ход на Финчър. Впечатление в каста прави единствено името на поп звездата Джъстин Тимбърлейк, но с интерес можем да следим и изявите на Андрю Гарфилд, избран да замести Тоби Магуайър като новия Човека-паяк.

Две изцяло нови предложения имаме на втората и третата позиция. За пореден път се потвърждава традицията жанрът „романтична комедия” да е първи избор за киноманите - "Такъв е животът" (14,6) разказва за двама непознати, принудени да съжителстват заедно като настойници на малко момиченце, чиито родители загиват при катастрофа.

Първоначалната антипатия обаче постепенно се превръща в чувства от съвсем други измерения. Главните роли са поверени на Катрин Хейгъл и Джош Дюамел, познати най-вече от незабравимите си персонажи в „Анатомията на Грей” и „Лас Вегас”.

Челната тройка завършва „Секретариат – конят легенда” с 12,6 млн. Драмата е посветена на историята на прочутия състезателен кон, Секретариат, а екранизацията е дело на Рандъл Уолъс, познат от работата си над „Мъжът с желязната маска” и „Бяхме войници”.

Две места губи анимационната комедия "Легенда за пазителите". Предложението на Warner Bros остава със 7 млн. през уикенда и общо 39, 4 от екраните зад Океана, при бюджет от 80 млн.

Непознато заглавие имаме и на петата позиция - това е новият проект на гуруто на хорър жанра Уес Крейвън "My Soul to Take" с 6, 9 млн. Лентата представя ужасяващата битка между седем деца и брутален сериен убиец, току що излязъл от затвора с мисълта за отмъщение, а въпреки че в каста не можем да отличим нито едно познато име, то факта, че режисурата е дело на Крейвън (автор на поредицата „Писък”) говори сам по себе си.

Четвърта седмица в топ 10 кара и вторият режисьорски опит на звездата Бен Афлек - “Градът” (6,3 млн.). След като при първия си такъв, популярният холивудски актьор спечели критиците, но не и масовата публика ("Жертва на спасение"), то новият му проект вече е с печалба от 86,78 млн., при условие, че с дебюта си реализира само 34.

Колкото и изненадващо да е, но “Уолстрийт 2: Парите никога не спят” продължава да губи позиции със солидни темпове. Драмата, разкриваща финансовите машинации на световната борса вече е на седма позиция (4,6) с общи приходи от 43, 6 млн. при бюджет от 70. В световен мащаб сумата нараства до 66,7, но въпреки това като че ли очакванията към тандема "Стоун - Дъглас” са традиционно далеч по-високи от постигнатото до момента.

Комедия имаме и на осмото място - със сигурност вече можем да обявим "Лесна, А?” за една от приятните изненади в света на киното тази есен (4,2 млн.). При буквално смешния на фона на останалите заглавия в класацията бюджет от 8 млн., лентата е спечелила 48,1 само в САЩ и Канада. При това не разполага нито с внушителни имена в актьорския състав, нито с особено познато име на режисьорския стол (едва втори проект за Уил Глик).

Крими трилърът "Case 39" заема предпоследната позиция с 2,6 млн. Сюжетът разказва за социален работник, борещ се да спаси дете от малтретиращите го родители, но скоро разбира, че ситуацията е много по-опасна, отколкото някога е очаквал.

В каста можем да отличим Рене Зелуегър и Брадли Купър, които са далеч по-познати в романтично амплоа. Топ 10 тази седмица завършва комедията “Пак ли ти”, изобилстващо от атрактивни имена – Сигорни Уивър, Кристен Бел, Джейми Лий Къртис и др. Филмът завършва уикенда с 2,4 млн. долара в третата си седмица на екран.

Обобщение

Макар и с малко, "Социалната мрежа" успя да задържи лидерската позиция в класацията и тази седмица. Драмата на Дейвид Финчър успя да се пребори с конкуренцията на цели три нови заглавия, въпреки че спечели битката с по-малко от милион над традиционно силния жанр "романтична комедия” в лицето на "Такъв е животът".

Все пак сума от 46,1 млн. за период от 10 дни, като че ли е малко под очакванията, макар че голяма заслуга за това има и самият режисьор - със „Странният случай на Бенджамин Бътън” той успя да вдигне лентата твърде високо, припечелвайки „скромната” сума от 127,5 млн. само в САЩ и Канада и 334 млн. в цял свят.

Що се отнася до любовните трепети между Джош Дюамел и Катрин Хейгл, то създателите на филма добре са си направили сметката и логично са насочили усилията към покоряване на активната за подобен род филми аудитория – женската. От Warner Bros разкриха, че 70% от зрителите са представители на нежния пол и също 70% са на възраст над 25 години.

Очаквания

Тази седмица на екран в САЩ излизат четири нови заглавия, от които можем да насочим внимание към две. Като фаворит се очертава "БСП - Бесни Страшни Пенсии", в който главната роля е поверена на звездата Брус Уилис. Това е поредният филм по екранизация на комикс, в който актьорът решава да поеме предизвикателството, като лентата разказва за бившият агент на ЦРУ Франк Моузес, който живее тихо и спокойно до момента, в който го погва друг бивш агент.

В опит да спаси себе си и семейството си, героят му събира стария си екип, за да ликвидира опасността. В каста участват още Морган Фрийман, Джон Малкович и Хелън Мирън.

"Conviction" пък разказва за студентка по право, която за завършването си се съсредоточава върху случая на собствения си брат, осъден за убийство. Тук безспорната звезда е Хилари Суонк, умело подпомагана от Сам Рокуел, а режисурата е дело на Тони Голдуин, далеч по-познат в амплоато си на актьор.

източник: avtora.com
Copyright © 2022 Dir.bg.