Наградените с "Оскар" 2011

28.02.2011 г.
Наградените с Биографичната драма за живота на британския крал Джордж VI - "Речта на краля" триумфира на церемонията по раздаването на най-престижните филмови отличия - Оскарите. Освен за най-добър филм, тя спечели още и в категорията за режисура (Том Хупър), оригинален сценарий (Дейвид Седлър), както и за главна мъжка роля на Колин Фърт, който грабна златната статуетка само година, след като загуби битката от Джеф Бриджес.

При дамите очаквано успехът бе за Натали Портман за участието й в "Черен лебед" на Дарън Аронофски. При получаването на статуетката тя не успя да сдържи емоциите си и се разплака на сцената, докато благодареше на агента си и на режисьора Люк Бесон, който я откри за киното преди 14 години.

Със статуетката при поддържащите роли триумфира тандемът от спортната драма на Дейвид О. Ръсел "Боецът"- Мелиса Лео и Крисчън Бейл. Тук е любопитно, че въпреки впечатляващата си кариера, уелсецът досега не бе получавал дори и номинация за най-ценното филмово отличие, но за сметка на това го спечели още от първия път, докато Мелиса Лео се размина с наградата през миналата година, когато бе номинирана за "Frozen River".

Успехът й бе първата изненада за вечерта в Кодак тиатър, тъй като специалистите предричаха статуетка за 14-годишната Хейли Стейнфийлд и решението на Академията бе прието противоречиво в залата. Самата Лео пък бе толкова изненадана, че за ужас на ABC използва няколко нецензурни изрази в речта си.

Въпреки големите очаквания, "Социалната мрежа" на Дейвид Финчър остана с едва три статуетки - адаптиран сценарий на Арон Соркин, монтаж и саундтрак на Трент Резнър и Атикъс Рос.

И това обаче може да е утеха за създателите на лентата, след като третият предварително обявен за фаворит филм - "Непреклонните" на братя Коен не взе нито едно отличие от общо 10 номинации. Особено болезнено бе поражението в категорията за операторско майсторство, където Роджър Дийкинс остана с празни ръце и при деветия си опит, за сметка на Уоли Фистър за "Генезис".

Тук е моментът да отбележим, че колосалният блокбъстър на Кристофър Нолан също се представи доста прилично, грабвайки 4 статуетки, макар и в по-второстепенни категории - за звук, монтаж на звукови ефекти, визуални ефекти и операторско майсторство.

За най-добър чуждоезичен филм бе обявен датският "In a Better World", a при анимациите отличието грабна третата част на "Играта на играчките 3".

83-то издание на "Оскарите" се проведе традиционно в Кодак тиатър в Лос Анджелис, като водещи на шоуто бяха Джеймс Франко и Ан Хатауей. Въпреки, че церемонията не бе така развлекателна и пищна, както в предишни години, двойката се понрави на няколко пъти с добро чувство за хумор.

Особено ефектен бе моментът, в който звездата от "127 часа" се появи на сцената, облечен като жена с розова роля и руса перука и заявявайки, че току що е бил поканен на парти от Чарли Шийн. Другата по-забавна сцена бе от страна на поп звездата Джъстин Тимбърлейк, който преди връчването на статуетката за анимация, "призна", че е... гениалният, криещ самоличността си, графити художник Банкси.

avtora.com
Copyright © 2024 Dir.bg.