Супер 8” зае първата позиция в американския бокс офис

14.06.2011 г.
“Супер 8” зае първата позиция в американския бокс офисПродуцираният от Стивън Спилбърг, “Супер 8”, е тазседмичния лидер в американската бокс офис класация. За първия си уикенд, фантастичната продукция е натрупала 37,000,000 долара, а като към това прибавим и спечеления един милион от предварителните прожекции в четвъртък, сумата се увеличава на 38,000,000 долара.



По отношение на бокс офис постъпленията, “Супер 8” беше един от най-любопитните филми тази година – лентата не е продължение на хитова първа част, и не е римейк или “рестартиране” на позната на публиката поредица. Въпреки това, от Paramount Pictures рекламираха филма като едно от събитията на сезона, и наблягаха най-вече на факта, че става дума за продукция, която представлява “поклон пред режисираните от Стивън Спилбърг, “Близки срещи от третия вид” и “Извънземното”. Имайки в предвид всичко това, спечеленото от “Супер 8” до момента не e нито над, нито под очакванията на студиото и бокс офис анализаторите.

По всичко изглежда, че лентата ще натрупа прилична сума, но при всички положения няма да бъде запомнена като голям летен хит. Прогнозите на специалистите са, че в най-добрия случай, филма ще завърши американското си представяне с приходи от около 115-120 милиона долара. “Супер 8” е заснет с бюджет от 55 милиона долара, а общите му световни приходи до момента се равняват на 44,700,000 долара.

На втора позиция застава “Х-Мен: Първа Вълна”, който за десет дни е натрупал 98,894,000 долара. След като дебютира с най-слабия премиерен уикенд за филм от поредицата “Х-Мен”, продукцията на режисьора Матю Вон успя, макар и за кратко, да набере скорост, която обаче не донесе очакваните резултати – общите приходи на лентата до момента са значително по-малко от постигнатото от предишните четири филма за същия период от време.

Огромният бюджет от 165 милиона долара е вече покрит, благодарение на общите световни приходи, които се равняват на 223,094,000 долара. Но въпреки това, досегашното американско представяне на “Х-Мен: Първа Вълна” е значително по-слабо от очакваното.



Комедията “Поредния ергенски запой” е на трето място, като за 16 дни е спечелила 216,560,000 долара  - сума, която превръща филма на Тод Филипс в най-печелившото (поне за момента) заглавие на годината. След като миналата седмица, комедията регистрира сериозен спад в приходите от 69%, в последните няколко дни тя получи изненадваща подкрепа от публиката, и скока в приходите е очевиден. Извън Щатите, “Поредния ергенски запой” вече е натрупал стабилните 214,800,000 долара.

Триизмерният “Кунг-Фу Панда 2” заема четвърта позиция. За 18 дни, продължението на хитовата анимация от 2008-а година, е натрупалo приходи от 126,905,000 долара. Въпреки, че се разпространява в триизмерен формат, “Кунг-Фу Панда 2” се представя под очакванията на студията Paramount и DreamWorks, и изгледите са, че постигнатото от първата част (215,434,591 долара в САЩ и над 600 милиона по света) едва ли ще бъде подобрено от продължението.
До момента по света, “Кунг-Фу Панда 2” е натрупал 331,905,000 долара.

Пети е “Карибски пирати: В непознати води”, който за 22 дни е натрупал 208,774,000 долара. След “Бързи и яростни 5: Удар в Рио” и “Поредния ергенски запой”, филма с Джони Деп е третото заглавие за тази година, което надмина границата от 200 милиона долара. Но въпреки това, “Карибски пирати: В непознати води” е на път да се превърне в най-слабо представилия се филм от цялата поредица - всеки един от предишните филми завърши американското си представяне с приходи от над 300 милиона долара. Съдейки по спечеленото до момента, и факта, че предстоят премиерите на дългоочакваната трета част на “Трансформърс” и последния филм за Хари Потър, “Карибски пирати: В непознати води” едва ли ще успее да достигне границата от 300 милиона долара.

Но това със сигурност не притеснява създателите на филма, защото за разлика от САЩ, в останалата част от света, лентата се радва на наистина голям успех: само до момента, “В непознати води” е спечелил 678,000,000 долара, а като към това добавим и американските приходи, сумата се увеличава на впечатляващите 886,774,000 долара.

Комедията “Шаферки” е на шесто място, със спечелени за 31 дни, 123,904,000 долара. Продуцираният от Джъд Апатоу филм вече се счита за една от най-големите бокс офис изненади на годината. Без познати на публиката звезди в главните роли и без да разчита на мащабна рекламна кампания, “Шаферки” успя да привлече в кината американските зрители, които от своя страна превърнаха лентата във втората най-успешна игрална комедия на годината, след “Поредния ергенски запой”.

Премиерният “Judy Moody and the NOT Bummer Summer” е седми в класацията, със спечелени за първия уикенд, 6,267,000 долара. Насочен главно към децата, филма с Хедър Греъм стартира с приходи, които са напълно нормални за подобен род комедии. Бюджетът от 14 милиона долара със сигурност ще бъде покрит, но като цяло, “Judy Moody” няма шанс да бъде запомнен със силното си представяне в бокс офиса.

Режисираният от Уди Алън, “Полунощ в Париж”, застава на осма позиция, като за 24 дни е натрупал 14,225,000 долара. Филмът се сдоби с по-широко разпространение, и в резултат приходите му се увеличиха почти двойно. Ако няма сериозен спад в посещаемостта в следващата седмица и половина, романтичната комедия с Оуен Уилсън и Рейчъл Макадамс има шансове да покрие вложения бюджет от 27 милиона долара.

ТОР: Богът на гръмотевиците” е девети в класацията. За малко повече от пет седмици, филма на Кенет Брана е спечелил 173,600,000 долара. Въпреки съмненията преди премиерата, триизмерната продукция се представи напълно прилично в бокс офиса. Бюджетът от 165 милиона долара е вече покрит, а общите световни приходи на комиксовия екшън се равняват на 431,600,000 долара.

На десето място е “Бързи и яростни 5: Удар в Рио”. Дългоочакваното продължение с Вин Дизел и Пол Уокър регистрира приходи от 205,081,000 долара, спечелени за по-малко от седем седмици. Филмът е на път да отпадне от Топ 10, но това вече е без значение, тъй като досегашните приходи превърнаха лентата не само в най-успешната част от поредицата “Бързи и яростни”, но и в едно от най-печелившите заглавия на 2011-та година.
Copyright © 2024 Dir.bg.