Капитан Америка: Първият отмъстител

31.07.2011 г.
Капитан Америка: Първият отмъстителот Александър Райчев

Маскираните герои край нямат. Откровено си признавам, че не съм фен на книжните комикси, така че не знам колко още истории Холивуд може да разкаже в тази насока, но засега по всичко изглежда, че краят е далечен мираж.

В същото време филмовите екранизации по комикси в голямата си част винаги са ми били изключително интересни, а публиката винаги е жадна за поредната origins история, която да покаже как се е стигнало до формирането на любимите й герои.

Тази година Тор вече премина триумфално по родните екрани, а след него станахме свидетели и на първите стъпки в света на Х-мен. Сега е ред да се изправим лице в лице с възможно най-американския герой от всички, а именно – „Капитан Америка: Първият отмъстител“.

В неговия образ влиза актьор, който през по-голямата част от кариерата си участва именно в комиксови екранизации. Симпатягата Крис Евънс се отчете цели два пъти като Джони Сторм в двата филма за Фантастичната четворка.

Сега обаче му се дава възможност да блесне като едноличен борец за правда и свобода на потиснатите, който догодина обаче пак ще стане част от екип – този на „Отмъстителите“, който обединява всички добре познати герои от вселената на Marvel.

В последно време всички комиксови адаптации биват оцветени в мрачни краски, а централните персонажи (Тони Старк, Тор) падат в капана на собствената си гордост преди да се осъзнаят и да се превърнат в истински пазители на глобалния мир. Тук обаче, човекът, който ще се превърне в Капитан Америка не страда от каквито и да било негативни черти на характера.

Единственият му проблем е, че е физически недоразвит и му отказват място в армията, която е призвана да спечели битката с Хитлер. Голямото му сърце и кураж обаче успяват да му отворят нови врати и да го поведат по пътя, който ще го превърне в Капитан Америка.

Действието във филма се развива по време на Втората световна война, а нацистко звено водено от безмилостния Йохан Шмит (Хюго Уивинг в поредната роля на злодей) е в търсене на извънземни сили, които да му дадат световна доминация.

Усещането си е досущ като за филм от поредицата с д-р Индиана Джоунс, което е подчертано с подхвърлянето на една закачлива реплика в началото на приключението.

За познатото усещане навярно допринася и режисурата на Джо Джонстън, който е един от най-изявените последователи на Спилбъг и Лукас, в чиято филмография фигурират заглавия като „Джуманджи“, „Джурасик парк 3“ и „Човекът вълк“. Ретро духът щеше да е пълен, ако филмът не беше презентиран в актуалния 3D формат, който е все така ненужен, както при повечето заглавия, но пък поне вече в Холивуд отделят достатъчно пари за постконвертиране и крайният резултат не дразни сетивата.

Хубавото е, че вече и в България някои киносалони дават възможност на клиентите си да изберат 2D презентация при определени заглавия, така че препоръчвам да се следи програмата и при възможност филмът да бъде гледан без помощта на очила, освен ако нямате медицинско основание за носенето им.

Както при всеки друг филм по комикс на Marvel и тук екшънът върви ръка за ръка с комедийните епизоди, а в поддържащите роли се появяват именити актьори като позабравения Томи Лий Джоунс. Доминик Купър се изявява като Хауърд Старк, бащата на бъдещия Железен човек, а Стенли Тучи за съжаление има твърде малко екранно време като ученият, който стартира програмата за войник на бъдещето.

Романтичният интерес е представен в лицето на Хейли Атуел, която след Кийра Найтли и Джема Артертън продължава вълната на английски актриси, които заемат централно място във високобюджетни американски филми.

В САЩ явно или няма стойностни млади актриси или продуцентите си мислят, че добавят класа към продукциите си с ангажирането на дама, родена в Обединеното кралство.

За жалост симпатичната Атуел ще трябва да се задоволи само с едно подобно приключение, защото времевата линия на историята не предполага завръщането й в следващ епизод. Обикновено първата част на подобни встъпителни истории за даден герой не съдържа много действие, но подобно на първия „Железен човек“ и тук през втората част от филма ставаме свидетели на предостатъчно битки, преследвания и престрелки, които все така носят приятното усещане, че гледаме нещо много близко до вселената на Индиана Джоунс и дори Star Wars.

Подобно на „ТОР: Богът на гръмотевиците“, „Капитан Америка: Първият отмъстител“ беше скоростно засилен към снимачен процес с идеята през 2012 по кината да излезе дълго планувания „Отмъстителите“, в който всички герои заедно трябва да спасяват Земята. Въпреки срока от само 1 година за снимки и постпродукция, крайният резултат е задоволителен и ни предлага филм, който откровено е насочен към цялото семейство, защото не мога да отгранича и един момент, който би стреснал по-малките зрители. Нещо, което не бих могъл да кажа за последния Хари Потър примерно.

Капитан Америка: Първият отмъстител“ със сигурност ще се превърне в поредното доходоносно холивудско начинание, но по-важното е, че това ще отвори още повече възможности за Крис Евънс, който заслужава да бъде сред водещите актьори и да има възможност да избира все по-интересни проекти. Хубавото е, че това не е първата му по-голяма роля и няма шанс да изгуби идентичността си в образа на маскирания капитан.

А за всички, които харесват младия актьор и са го харесали конкретно като Капитан Америка, се препоръчва да останат след надписите на филма, за да получат лек намек какво ги очаква след по-малко от една година.
Copyright © 2024 Dir.bg.